Artúr filmélményei

A keresztapa 2. (1974)

2015. február 15. 15:34 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Coppola, Francis Ford
Műfaj:
dráma, krimi
Főbb szereplők:
Al Pacino

Megjelenés: 1974, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3,5 óra
IMDB: 9,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/9O1Iy9od7-A
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/a-keresztapa-2-the-godfather-part-ii/movie-5843

Tartalom

A második rész ott folytatódik, ahol az első véget ért (még ilyet...): Michael (Al Pacino) az új családfő, de képtelen felnőni apjához, és ugyanaz a számító, bosszúszomjas alak marad, aki az első részben. Tulajdonképpen megismétlődik az első film cselekménye, ahol a végén leszámol a tágabb értelemben vett ellenségeivel. Ellenpontként pedig nyomon követhetjük apja (Robert De Niro) felemelkedését, aki bár tetteiben hasonló, erkölcsiségében mégis magasabb szinten áll. "Times are changing."

Ez a film fő témája is. A párhuzamos életutak lefedik a huszadik század első felét, és egyben megmutatják hogyan válik az "emberarcú" bűnözés személytelen üzletté. Shakespeare-i karakternek tartják Michaelt, aki ott bukik el, amikor nem teljesíti ígéretét feleségének (Diane Keaton), hogy öt éven belül kivezeti a családot a bűn útjáról. Hogy a világ változott-e meg, ami bukásra ítélte a főhősünk vagy eleve ez volt a sorsa, mindenki döntse el magának.

Képi világ

Sokkal finomabb módszerekkel működik ez a film, mintsem hogy elsőre egyértelmű legyen a nézőnek egy-egy megoldás, és ezt nem szeretem. Talán a nézőpontok a leghangsúlyosabbak, de könnyen észrevehető a teljes csend is az igazán fontos pillanatokban.

 

Élmény

Igazából az első részben is sokkal jobban izgatott a tisztes nők viszonya a bűnöző férjükhöz, maffia-szál teljesen hidegen hagyott, és sajnos ez előbbit a háttérben hagyták, sejtették, és hagyták kibukni, de érzékenyebb film készülhetett volna az ő szemszögükből. A második rész jóval kevésbé volt átélhető családregényként. Mindenesetre magával ragadó, magába szippantó a film, nem érezni a színjátékot benne (különösen Lee Strasberg volt számomra meggyőző), szóval három óra garantált kikapcsolódást kapunk, de nem fogunk a végén megkönnyebbülten felállni.

Érdekességek

- A dont meghallgató bizottság szenátorait többek között a film producerei "játszák".
- A sorozathoz készült videójáték is.
- Michael és Fredo újévi jelenetét beválasztották egy listán a legjobb csókjelenetek közé, és valóban: érzelmileg meglehetősen felfokozott csók volt ez, két báty között nem is lehet talán ennél erősebb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7412699551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása