Artúr filmélményei

M (1931)

2015. március 13. 17:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Lang, Fritz
Műfaj:
Dráma, thriller
Főbb szereplők:
Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustaf Grundgens

Megjelenés: 1931, Németország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/nsVproWjN6c
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/m-egy-varos-keresi-a-gyilkost-m/movie-1541

Tartalom

Sorozatgyilkos garázdálkodik egy német város utcáin, kislányokat öl. Őt keresi a civil lakosság, a rendőrség, végül már az alvilág is. De vajon ki talál rá előbb, és mi lesz a sorsa... ?

Mivel a film 1931-es, sokan már a náci Németországot látják bele a történetben megjelenő társadalomrajzba. Szerintem ennél azonban sokkal általánosabb érvényű a megfogalmazott kritika az ész nélküli tömeglélektannal és a közösségi léttel kapcsolatban. Az mindenesetre tény, hogy a filmben szélsőségesebben jelenik meg mindez a ma megszokottnál. Hogy ez szándékos, vagy akkoribban ez már valóban ilyesmi lehetett, nem tudom.

Megvalósítás

Szuper, nagyon sok szimbolikus gesztus van benne. Ha lett volna annyira expresszionista mint a Metropolis, akkor szinte tökéletes lenne. Sajnos ezúttal a képi világ inkább realisztikus, noha a karakterek még meglehetősen erősen gesztikulálnak - ez nyilván a némafilmek hagyatéka.

Sok a játék az árnyakkal és a fénnyel, és sok a közvetetten megmutatott esemény. Lang kihasználta a hang adta lehetőségeket, de  ahová nem kellett, ott nem alkalmazta, illetve ahol többet adott hozzá a képhez, ott igen. Pusztán a hang segítségével is lehet utalni egyes eseménykre, nem kell feltétlenül megt is mutatni. És ezt így kéne csinálni a mai napig. Állítólag rengeteg technikai újdonság volt a filmben, ezt mai fejjel sajnos már nem vesszük észre.

Élmény

Jól sikerült film, katartikus a vége (de szerintem az utolsó jelenet borzalmasan bárgyú). A krimi-szál mai szemmel nem tartogat különösebb izgalmakat, a társadalomkritika viszont mai napi érvényes, egy-egy humoros kikacsintással.

Érdekességek

- A statiszták között valódi bűnözők is voltak, többet letartoztattak a forgatás során.
- A film alapjául több 1920-as évekbeli, német sorozatgyilkos szolgált:
http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Denke
http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Gro%C3%9Fmann
http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Haarmann
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_K%C3%BCrten
- A főszereplő, Peter Lorre igazi neve Löwenstein László, és magyar :) Zsidóként később Amerikába menekült, de ott is több híres filmben játszott. Érdemes utánaolvasni.
- Hasonló, de szomorúbb élete volt a vak koldust alakító színésznek, aki szintén zsidóként egy lengyel gettóban végezte.
- A film eleji, szimbolikus gyerekjáték számolója szép kort megért; Izraelbe menekült, és ott világrekord-hosszúságú színházi pályát futott be. Tavaly hunyt el.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5712699529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2016.10.28. 07:16:59

>az utolsó jelenet borzalmasan bárgyú

Ha arra gondolsz, hogy a film utolsó percében kicsit megtört a film lendülete, mintha elvesztette volna ritmust. Volt egy hatalmas felívelő záró jelenet, és sejtem is, hogy mit szeretett volna a rendező a végén, de mintha ütemet tévesztett volna, és nem sikerült pontosan megcsinálnia amit akart.

Ettől függetlenül érdekes, elgondolkoztató film szerintem, és meglepett, hogy az 1930-as években ilyen árnyaltan viszonyult a rendező ehhez a problémához... mert hát az a bizonyos katartikus nagyjelenet legalábbis elgondolkoztatja az embert a bűnösség mértékét illetően...még ha ez nem is felmentést jelent, nyilván...

Életunt Cápa 2016.10.28. 10:32:11

@moodPedro: Nekem az a nagyon béna "gondoljatok a gyermekekre!" beszólás fájt a végén. Túl teátrális és didaktikus volt az ízlésemnek, de ezzel együtt is az egyik kedvenc filmem :)
süti beállítások módosítása