Artúr filmélményei

Az üldözők (1956)

2015. április 12. 10:19 - Liberális Artúr

Rendezte: Ford, John
Műfaj:
western
Főbb szereplők:
John Wayne

Megjelenés: 1956, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/ii_7QnXPQxA
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/az-uldozok-the-searchers/movie-16854

Tartalom

Ethan (John Wayne) polgárháborús déli veteránként tér haza bátyja családjához. Amíg Ethan és félvér rokona, Martin távol vannak, indiánok ütnek rajta a tanyán megölve a családot, és elrabolják a kis Debbie-t. Öt évig üldözik a nomád indiánokat, mialatt Martint szerelme várja haza. Mire rátalálnak az indián törzsre, Debbie már a törzsfőnök felesége, Martin szerelme pedig szintén házasodni készül, megelégelve a várakozást...

A történetet az Odüsszeiához és a Moby Dickhez hasonlítják a bosszúval átítatott vándorlás miatt. A felszín alatt ennél sokkal több kimondatlan háttértörténet van. Ezeket csak gyaníthatjuk az utalásokból, így lesz a karaktereknek - legalábbis Ethanénak - a látottaknál jóval nagyobb mélysége. A film másik lényeges, ámde kicsit rejtegetett témája a hősies vadnyugat mítoszának lerombolása és az antirasszizmus: Ethan sokat tud a komancs indiánokról és gyűlöli őket, de idővel felülkerekedik benne az egyetemesebb emberiesség.

Megvalósítás

Ford, a rendező legjellemzőbb jegyeinek tartják a Leonétől jól ismert tájképszerű jeleneteket és a külső forgatási helyszíneket. Ez azonban sajnos mai szemmel már nem tűnik fel egyáltalán.

A technicolor ellenére a színek nem élénkek, a képek valahogy messze nem olyan látványosak, mint a spagetti-westernekben (talán jobb eredményt kapunk, ha a lehető legjobb minőségben nézzük meg). A színészeket gyakran tanácstalannak és hiteltelennek éreztem. Humora gyakran erőltetett.

Élmény

Bizonyára hangulatfüggő, de most egy pillanatig sem izgultam, és nem éreztem át a szereplők örömét-bánatát-dühét. Ezt a filmet olyannak érzem, amin sajnos fog az idő, és nem élvezhető önmagában, csak a korának és műfajának kontextusában.

Érdekességek


- Ford termékeny rendező volt már az 1910-es évek némafilmes korszakában is, és az elsők között alkalmazta a hangosfilm technológiáját. Első hangosfilmjében már feltűnt statisztaként John Wayne. Ford a második világháborúban is filmesként szolgált a seregben, és felvételeket készített a midway-i csatáról és a normandiai partraszállásról is.
- Debbie-t kiskorában Lana Wood, kamaszként Natalie Wood, azaz egy testvérpár alakította.
- A Bradet alakító Harry Carey elsősorban westernekben játszott pályafutása során, kései éveiben így szerepelt a Vissza a jövőbe 3. részében is
- A film alapjául igaz történet szolgál.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1112699503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.08.20. 02:18:49

Szívemből szólsz, amikor azt írod, hogy erőltetett, unalmas stb. Egyszerűen nem értem, hogy hogy lehet ezért a filmért rajongani. Elképzelhető, hogy ezt tényleg csak egy igazi amcsi tudja átélni rendesen....

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.08.20. 09:20:42

@moodPedro: Ez a film egész jól megmaradt, pedig már négy éve láttam... Ami a mai napig fáj, azok a jól láthatóan műtermi felvételek a festett háttérrel :D

Amit értékelni tudtam benne, azok a ki nem mondott dolgok, pl. Ethan hazaérkezése, ahol látszik, hogy közte és a háziasszony között volt valami.
süti beállítások módosítása