Artúr filmélményei

Hét szamuráj (1954)

2015. május 03. 21:05 - Liberális Artúr

Rendezte: Kuroszava, Akira
Műfaj:
dráma, kaland, történelmi
Főbb szereplők:
Mifune Tosiro, Simura Takasi
, Cusima Keiko, Simazaki Jukiko

Megjelenés: 1954, Japán
Hossz: kb. 3,5 óra
IMDB: 8,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/7mw6LyyoeGE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-het-szamuraj-shichinin-no-samurai/movie-1054

Tartalom

Egy szegény, 16. századi japán falut rablóbanda fenyeget. A falusiak végső elkeseredésükben szamurájokat szólítanak le, hogy védjék meg őket. Heten vállalják: megerősítik a falu védelmét és kiképzik a falusiakat. A haramiák túlereje ellen elég lesz. . .?

A felszíni, mára agyonismételt akciótörténet mögött egyfajta társadalmi tragédia áll, amelyben az egymással szembenálló csoportok, a szamurájok és a parasztok szükségből megbontják a szokásokat és összefognak egy harmadik csoport ellen - ez azonban csak addig tart, amíg szükség van rá. Miután elmúlt a veszély, minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Megvalósítás

Számos olyan technika jelent meg a filmben, ami úttörővé tette (pl. az akció több kamerával történő felvétele), de mai szemmel ez már sajnos nem szembeötlő, illetve egyik sem annyira domináns, hogy feltűnjön az olyan egyszerű nézőnek, mint amilyen én is vagyok.

Sajnos az sem tűnt fel, hogy Kuroszava mennyire jól bánik a karaktereivel is, pl. a falusiak mindig tömegben mozogtak, csak a szamurájok futkorásztak egyénileg. Azt kicsit bánom, hogy csak kevés szereplő kapott háttértörténetet, a szamurájoknak legalább mindenképpen kellett volna.

Állítólag a szamurájfilmek idealizált ábrázolásával is szakított a rendező, de ezt a 2010-es évekből megint csak nem tudom megítélni.

Élmény

Másodjára látom ezt a filmet, és bár sok mindenre nem emlékezhettem, a főbb események megmaradtak, és így meglehetősen hosszú volt ez a három és fél óra.

Érdekességek


-Több színész (Chiaki, Kato, Mifune, Shimura,) szerepelt már A vihar kapujában c. Kuroszava-filmben is. Eijiro Tono azonban Ozu egyik filmjében, a Tokiói történetben is feltűnik még.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9412699471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása