Artúr filmélményei

Arábiai Lawrence (1962)

2015. május 05. 23:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Lean, David
Műfaj:
dráma, történelmi
Főbb szereplők:
Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Shariff, Jose Ferrer, Anthony Quayle, Claude Rains

Megjelenés: 1962, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 4 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/zmr1iSG3RTA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/arabiai-lawrence-lawrence-of-arabia/movie-15029

Tartalom

Az első világháborúban az angol sereg a fiatal Lawrence-t az Ottomán Birodalom uralma alatt élő arab törzsek mellé küldi tanácsadónak, akik megzavarhatják az ellenséges törököket. Lawrence hamar a bizalmukba férkőzik, és a törzsek egyesítésével váratlan hadi sikereket ér el. A háború megtapasztalása azonban megváltoztatja, vagyis inkább felszínre hozza Lawrence valódi énjét.

Az arab nacionalizmussal tarkított világháborús történelmi kerettörténet adja látszólag a fő eseményeket, a hangsúly mégsem ezen van a filmben, hanem Lawrence ébredező szadomazochizmusában. Ennek viszont túlságosan kevés időt szenteltek, és mintha nem is lenne rendesen kibontva, csak utalásokat kapunk (bár néha meglehetősen közvetleneket).

Megvalósítás

Két dolog, ami fel se tűnt, de érdekes: egyrészt nem szerepel benne nő egyáltalán (leszámítva egy szöveg nélküli ápolónőt, aki pár pillanatra tűnik fel csak), másrészt a film mindig balról jobbra halad, ezzel is érzékeltetve az utazás hosszát.

A film bevallottan Az üldözők tájleíró képeiből tanult, s e filmből tanult bevallottan Leone. Sajnos Leone filmjeivel ellentétben itt sem éreztem a táj nagyságát, és az ürességében magányra ítélt egyént.

Élmény

Nem igazán tudom, miről akart szólni a film. Hiába Lawrence a központi alak, mégse érzem, hogy eleget foglalkoznánk vele. Történelmi filmnek egyrészt erős művészi szabadsággal  kezelt, másrészt se politikai, se harci események nincsenek benne túlzottan nagy számban. Talán csak hangulatfüggő, de erénynek elmondható, hogy a négyórás hossza ellenére sem volt unalmas.

Érdekességek


- A történelmi hűséggel nem érdemes foglalkozni, de többé-kevésbé egyezik a valósággal. Lawrence öccse volt leghangosabb kritikusa bátyja filmbéli ábrázolásának.
- És ha már történelem: nem kapcsolódik szorosan a filmhez, de az említett Skyes-Picot megállapodás, melyben Anglia és Franciaország előre felosztották maguk között az Ottomán Birodalom keleti részét (köszi utólag is a közel-keleti konfliktusokért), szóval a névadó angol Skyes testét 2007-ben kihantolták, mert spanyolnáthában halt meg, és szerették volna a vírust tanulmányozni.
- A filmben szerepel Alec Guiness, aki később a Csillagok háborújában Obi-wan Kenobit alakítja.
- Skyes-ot és Picot-t egy személyben megtestesítő Dryden megformálója Claude Rains, akit láthattunk már a Robin Hood kalandjaiban és a Casablancában is.
- Norman Rossington kisebb szerepet játszik az Egy nehéz nap éjszakája című, hamarosan sorra kerülő filmünkben is.
- Ian MacNaughton a későbbiekben nem színészként lesz ismert, hanem a Monty Python csapat műsorainak producereként.
- Michel Ray élete lett azonban a legizgalmasabb: síelőként többször képviselte Nagy-Britanniát Olimpiákon, majd később hozzáment Heineken lányához, így 2002-ben a pár megörökölte a céget.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9012699467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.01.16. 12:13:29

Veled ellentétben engem nagyon megviselt a közel 4 oras hossz...
süti beállítások módosítása