Artúr filmélményei

Dr. Strangelove (1964)

2015. május 09. 09:47 - Liberális Artúr

Rendezte: Kubrick, Stanley
Műfaj:
politikai, szatíra, vígjáték
Főbb szereplők:
Peter Sellers, George C. Scott

Megjelenés: 1964, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/98NaJ8ss4sY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/dr-strangelove-avagy-rajottem-hogy-nem-kell-felni-a-bombatol-meg-is-lehet-szeretni-dr-strangelove-or-how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-the-bomb/movie-489

Tartalom

A hidegháború legfeszültebb időszakában egy eszét vesztett dandártábornok utasítja a bombázókat, hogy indítsanak atomtámadást a Szovjetunió ellen, majd elintézi, hogy senki ne léphessen velük kapcsolatba, így megakadályozva, hogy lefújják az akciót. Az elnöki válságstáb rögtön össze is ül...

Hidegháborús (és persze emberi) szatíra ez, középpontban a kölcsönös elrettentés elvével. Nevetünk rajta, de valójában Dr. Strangelove-on kívül nincs benne komikus elem. Maga a történet különben egyáltalán nem vicces, a megfelelő karakterek és helyzetek egymás mellé rendelése teszi azzá.

Van a filmnek egy másik vetülete is, amit magamtól nem vettem volna észre: az egész egy középiskolás szintű szex-vicc, szinte minden jelenetben akad valami, ami erre utal, főleg a nevek révén.

Megvalósítás

Viszonylag kis költségvetésű film, ezt látni a bombázó egyes repüléseinél, de a harcjelenetek dokumentarista megjelenítése kifejezetten jó lett.

Muszáj megjegyezni, hogy Peter Sellers három főbb szerepet is játszik, és mindegyik karaktere megfelelően "karakteres", ahogyan a szovjet nagykövet és a két tábornok, valamint a texasi kovboj pilóta is könnyen megjegyezhető, tipikus emberek.

Élmény

A hidegháborús időszakot magunk mögött tudva az ember könnyeden nézi a filmet, de kíváncsi vagyok, milyen érzés lehetett a csúcson (alig pár évvel a kubai válság, és alig pár hónappal a Kennedy gyilkosság után) látni. Nem egy szemet gyönyörködtető film, nem is lehet rajta fetrengve nevetni, inkább csak gúnyosan mosolyogni magunkon.

Érdekességek


- A kovboj-pilótát alakító színész western filmekben játszott kisebb szerepeket, nem tudta, hogy most vígjátékban játszik, és csak a saját jeleneteinek szövegét kapta meg. Tősgyökeres texasiként csak önmagát kellett hoznia. Amikor megérkezett Angliába, az őt fogadó munkatársak azt hitték, máris beöltözött és szerepben van.
- Az itt szereplő színészek közül a megbolondult dandártábornokot alakító Sterling Hayden játszott később A keresztapában, Keenan Wynn a Volt egyszer egy Vadnyugatban, Shane Rimmer a Csillagok háborújában.
- A tábornok titkárnő szeretője Tracy Reed, A harmadik ember rendezőjének mostohalánya. Ő szerepel a Playboy abban a számában, amelyet a film elején a pilóták nézegetnek.
- A kommunisták fluoriddal szennyezett vízének összeesküvés elmélete sem kitaláció, az 1950-es években valóban elterjedt volt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1212699461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.10.17. 23:54:17

Tartottam ettől a filmtől, fárasztó propagandafilm-gyanús volt. Nem tudtam, hogy Kubrick film lesz. Zseniális! Parádés.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.10.18. 02:14:02

@moodPedro: Érdekes, hogy eddig ez elkerült, elég ismert film. Vannak még kötelezően ismert nagyok, amiket eddig nem láttál?
süti beállítások módosítása