Artúr filmélményei

A gyűrűk ura (2003)

2015. május 15. 23:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Jackson, Peter
Műfaj:
fantasy, kaland
Főbb szereplők:
Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Hugo Weaving, Bernard Hill, Miranda Otto, David Wenham, Brad Dourif, Karl Urban, John Noble
Megjelenés:
2001-2003, Új-Zéland
Hossz:
kb. 12 óra
IMDB:
8,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/-JNVtorI3vw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-gyuruk-ura-a-gyuru-szovetsege-the-lord-of-the-rings/movie-37577

Tartalom

Egykor a világ összefogott az erejét gyűrűjében hordó, gonosz Szauron ellen, és bár legyőzték testét, ereje és tudata megmaradt. Kétezer évig építgette újabb seregét Szauron, amikor váratlanul egy hobbit hagyatékából előkerül az elveszettnek hitt gyűrű. A gonosz támadást indít, de a régmúlttal ellentétben a világ különféle népei most meglehetősen széttagoltak.

A történet egy mese, mely az angolszász mondák világán alapszik, és megjelennek bennük a tisztán gonoszok (orkok), a jók (tündék), a gyermekien ártatlanok (hobbitok) és az emberi emberek - illetve számos más faj, amely megfeleltethető egy-egy jellemzőnek. Talán a barátság a legerősebb témája a filmnek, de nem igazán dolgozza fel azt sem. Főleg a harmadik részre kezd igazán érződni, mennyire kevés a sok esemény mögött a tartalom.

Megvalósítás

Az első fontos dolog a digitális technika alkalmazása. Az első részben úgy érzem még segítette a filmet, a másodikban túl sok volt, a harmadikra pedig szinte már rajfilmszerűvé vált a sok animáció. És ha már rajzolás: ha nem lettem volna angol szakos, nem vettem volna észre, hogy különösen a tündék világában játszódó részek meglehetősen hajaznak az angol romantikus festészetre, azon belül is annak pre-raffaelita hajtására. (Lásd még: Aguirre, Isten haragja és A párduc.) Ugyancsak gyakran alkalmazott technika volt a sötét és világos színek váltogatása hangulatnak, erkölcsnek megfelelően: a hobbitok idilli világa buján színes, az orkoké fekete, szürke, vörös, a tündéké zöld és fényesen világos.

A film legnagyobb erőssége a gyönyörű új-zálandi tájon készült felvételek, állítólag a film meg is dobta jelentősen az ország turizmusát. Emellett nagyon hatásosak voltak még horrorisztikus jelenetek a belassított felvételekkel és tompuló hangokkal.

A karakterek nagy többsége nem érdekes, sőt, gyakran hiányoznak az alapvető motivációk, pl. azt sem tudjuk, mit akar a gonosz. Lehet hogy valójában ők a jó, csak a másik szemszögből látjuk a történetet.

Élmény

A három részre osztott film több mint 9 órás, és bár jóval izgalmasabb a Shoah-nál, én éppen a leginkább dícsért harmadik részre untam el a történetet. Ez talán minden más világban játszódó film sajátja: a kezdetben elvarázsol minket az új és szokatlan környezet, de később már a látványos akció sem tudja ellensúlyozni a megszokást. A befejező harmadot nemcsak ezért nem szerettem: itt ért csúcspontjára a hatásvadász érzelgősség.

Érdekességek

- Peter Jackson rendező mindhárom filmjében feltűnik egy-egy pillanatra.
- Két színész szerepel a filmben, akikkkel már találkoztunk vagy találkozni fogunk: Brad Dourif (Száll a kakukk fészkére) és Hugo Weaving (A mátrix)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1312699451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása