Artúr filmélményei

Forrest Gump (1994)

2015. május 27. 21:43 - Liberális Artúr

Rendezte: Zemeckis, Robert
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Tom Hanks
Megjelenés:
1994, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 2,5 óra
IMDB:
8,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/bLvqoHBptjg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/forrest-gump-forrest-gump/movie-826

Tartalom

Forrest (Tom Hanks) szellemileg enyhén visszamaradott fiú, aki még gyerekkorában, valamikor az ötvenes években barátságot köt Jennyvel. Lábai azonban kiválóak, így egyetemet végzett focista lehet belőle, vietnámi hős, a szerencse folytán pedig milliomos, de ő egyedül Jennyre vágyik.

A film alapvetően a második világháború utáni demográfiai robbanás generációjának nosztalgiája, korkép az utazó ügynökökről, a vietnámi háborúról, a hippikorszakról, a bulizós hetvenes évekről - és persze valamennyi lelőtt elnökről (de nem kell aggódni, a 80-as évek kezd egyre mainstreamebbé válni a médiában, sőt néhol már a 90-es éveket is felfedezni vélem; lassan másról is lesz szó a filmekben). Azonban hiába éljük meg Forrest révén a fontosabb amerikai történelmi eseményeket, az ő látásmódja miatt azt is tökéletesen érezni, hogy ezek mennyire jelentéktelenek az egyén igazán jelentős élményei mellett, amelyek itt az emberi kapcsolatok.

Megvalósítás

Képileg egyáltalán nem láttam érdekesnek a filmet, szokásos profin megcsinált amerikai produkcióval van dolgunk bene néhány szép tájképpel. Az aláfestő zene erősségét a Sráckorhoz hasonlóan a korabeli slágerek adják, de még mindig nem olyan hatásos, mint a Döglött aktákban.

A technikai eszközöknél fontosabbak a karakterek. Forrest a (szerencsésen sikeres) agyatlan tömegember, míg Jenny a címszereplő ellenpontjaként mindig a rövidebbet húzza, de legalább az ő révén képet kaphatunk az ellenkultúráról is, és persze ugyanígy ráhúzható egy szerep a szülőkre és Forrest hadnagyára is.

Élmény

Másokkal ellentétben én nem érzem szomorúnak a filmet, inkább kicsit mélabús, jobban humoros, és leginkább romantikus. Az üzenet abszolut pozitív, de a végére jó lett volna valami erősebb befejezés.

Érdekességek

- Tom Hanks Buzz hangja is a Toy Storyban.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7312699433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok 2015.05.27. 21:49:49

Hm. Döglött akták vs Forrest Gump? Bocs, de ettől kezdve ez az egész komolytalan.

Életunt Cápa 2015.06.28. 16:41:11

@pythonozok:

Zenéjében a Döglött akták nagyon erős, mindig találnak egy tökéletes hangulatú dalt. A Forrest Gumpban ez szinte jelentéktelen, csak épp jelzi, hogy melyik évben járunk.
süti beállítások módosítása