Artúr filmélményei

A megalkuvó (1970)

2015. május 30. 22:01 - Liberális Artúr

Rendezte: Bertolucci, Bernardo
Műfaj:
dráma, politikai
Főbb szereplők:
Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli

Megjelenés: 1970, Olaszország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/QWZO1GLMD2Y
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-megalkuvo-il-conformista/movie-69910

Tartalom

Mussolini Olaszországában Marcello minden vágya az, hogy normális, vagy legalábbis normálisnak látszó életet élhessen, mert ő korántsem érzi magát átlagosnak. Ezért elvesz egy középszerű, középosztálybeli lányt és belép a fasiszta titkosrendőrségbe. Rögtön kap is egy küldetést: nászútja alatt volt professzora bizalmába kell férkőznie, aki antifasiszta.

Nehéz a film mélyére látni, nekem nem is sikerült. A Vétlen Baltazárral ellentétben itt nem arról van szó, hogy esélyem sincs megérteni, hanem túl sok téma van és túl kevés időt szánnak rá, mindezek mellett pedig tömve van a film szimbólumokkal, amiknek a felén se volt időm rendesen elgondolkodni. Makro- és mikrotársadalmi kérdések, politika, szexualitás, illetve az egyén viszonya mindezekhez, sőt, leginkább ez utóbbi volt a hangsúlyos.

Megvalósítás

A történetvezetés álomszerűen kusza, főleg az elején, és ezt az érzést fokozta a ferde kameranézet is - most hogy másodjára láttam a filmet, sokkal könnyebben össze tudtam rakni az ídősíkokat.

A képi világ nagyhatású, már a Keresztapa 2-t és a Taxisofőrt is inspirálta. A megvilágítás a hangulatnak megfelelően változik, többnyire szürkés. Nemcsak a történet, a szöveg, hanem a képek is tele vannak szimbólumokkal. Egy leírás szerint a római építészet ismerete nélkül nem is érthetjük meg a film egyes jeleneteit. A kameranézetet már említettem, emellett a fénnyel és árnyékokkal is játszik időnként az operatőr.

Élmény

Ez a film másodjára sem volt unalmas, de nem a története miatt, hanem mert minden megtekintéssel jobban összeáll a kép. Az élmény amit nyújtott leginkáb talán a Burzsoázia diszkrét bájához hasonlítható.

Érdekességek

- Színészek, akikkel már találkoztunk: Pierre Clementi (A párduc), Gasone Moschin (A keresztapa 2).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2912699425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása