Artúr filmélményei

Doktor Zsivágó (1965)

2015. június 26. 15:31 - Liberális Artúr

Rendezte: Lean, David
Műfaj:
dráma, romantikus
Főbb szereplők:
Geraldine Chaplin, Julie Christie, Tom Courtenay, Alec Guiness, Siobhan McKenna, Ralph Richardson, Omar Sharif, Rod Steiger, Rita Tushingham

Megjelenés: 1965, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 3,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/M1iQ5hQTR5s
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/doktor-zsivago-doctor-zhivago/movie-26661

Tartalom

Oroszország, 1910-es évek. Jurij Zsivágó (Omar Sharif) orvos, gyerekkora óta szerelmesek egymásba Tonyával. Munkája során Jurij megismerkedik Larával. Az első világháború után ideiglenesen ugyanabba a kórházba kerülnek, mindketten távol családjuktól. Egymásba szeretnek, de ellenállnak vágyaiknak, mígnem néhány év elteltével a bolsevik forradalom elől menekülve újra egymásra találnak. Besúgók, forradalmak, polgárháború, tisztogatások közepette, kik lesznek végül egymáséi?

A filmben hasonlóan az Elfújta a szélhez az oroszországi események a cselekményt csak annyiban szolgálják, hogy a szereplők jövője teljesen bizonytalan. Míg ott azonban a szereplők tesznek sorsukért, addig itt passzívak; ez érzékelteti igazán, hogy az egyén csak békében szeretne élni, a megbékélés pedig annak elfogadását jelenti, hogy bármikor elvihetnek.

Megvalósítás

Az Arábiai Lawrence-hez hasonlóan a legszebb képeket a csupasz, végtelen tájak biztosítják, ám míg előbbiben a forró homoksivatag, addig itt ezt a hólepte sztyeppék jelentik. A hangulatnak megfelelően ezt a hideg kietlen szürkeséget néha megszakítja egy-egy színekben tobzódó nyári jelenet.

A belső terek is tudnak hangulatosak lenni, de az ellenpontozások a színekkel, fényekkel-árnyékokkal egy esetben sem olyan élesek, hogy könnyen észrevehetőek vagy igazán hatásosak legyenek, inkább A keresztapához hasonlóan finoman bánnak velük.

Élmény

A híres regényből mindössze a szerelmi szálat tartották meg, de ez nem is feltétlenül baj, egy filmnek nem szöveghűen kell feldolgozni a művet, elég ihletadó forrásként kezelnie. Viszont így szerelmi történetre butítva mindjárt nem is tűnnek annyira hitelesnek az érzelmek, vagy legalábbis nem érzékelhető a mélységük. Egyébként fele ilyen hosszú filmként még akár jó is lehetne annak fényében, hogy az egész élet egy kicseszés, amiben igyekezni kell megtalálni a boldogságot, amíg hagyják.

Érdekességek

- A filmet, mint a szovjet eseményeket objektívabban (noha egyáltalán nem ellenségesen) szemlélő történetet, természetesen tilos volt vetíteni egészen 1994-ig.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Omar Sharif (Arábiai Lawrence), Alec Guinness (Arábiai Lawrence, Csillagok háborúja), Geoffrey Keen (A harmadik ember), Klaus Kinski (Aguirre, Isten haragja)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7712699369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.01.23. 19:49:11

Feltétlenül egyetértek abban, hogy kicsit hosszú volt a közel 3 és fél óra. A cselekmény "mozgalmassága" - azaz annak hiánya - ugyancsak nem indokolja ezt a hosszt.

Abban is egyetértek veled, hogy amerikaiaktól szokatlanul kifejezetten objektív Szovjetunió ábrázolása. Túl érzékenyek voltak az elvtársak... :)
süti beállítások módosítása