Artúr filmélményei

Atalante (1934)

2015. július 07. 14:54 - Liberális Artúr

Rendezte: Vigo, Jean
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Michel Simon, Dita Parlo

Megjelenés: 1934, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/vzTN0YnKmOs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/atalanta-latalante/movie-3356

Tartalom

Juliette és Jean friss házasok, a nászútjukat Jean hajóján élik meg, mivel ő hajós, és Párizsba kell szállítania egy rakományt. Boldogok és szerelmesek a hajó kényelmetlenségei ellenére is, ami kisebb vitákhoz vezet. A fővárosba érnek, az estét ott töltik, de egy féltékenységi jelenet miatt korán visszatérnek a hajóra, veszekedve. A lány titokban kiszökik a városba élvezni a forgatagot, és amikor ezt a férj észreveszi, mérgében elmegy a hajóval.

Szerelmi történet, mint a Virradat és a Nagyvárosi fények, csak kevesebb bonyodalommal. Általánosabban nézve talán mondhatnánk, hogy egy friss kapcsolat nehézségei, ahol a szerelem végül erősebbnek bizonyul a kisebb-nagyobb bosszúságoknál. nem vagyok benne biztos, hogy a történetnek nincsenek szimbolikus elemei, kezdve a hajótól Jules papa macskáin át magáig Jules papáig. Megismerhetjük Párizs mindkét arcát is, egyrészt a boldog mulatozással, kirakatnézéssel, muzsikával, másfelől viszont  találkozunk tolvajokkal, erőszaktevőkkel, munkanélküliekkel is.

Megvalósítás

A film képileg nem túl izgalmas egészen a végéig, ahol Jean a víz alá merülve abban a szinte kísérteties környezetben, amely annyira jól állt a Némó nyomában c. filmnek, látomásokkal találkozik, majd utána telepatikusan szeretkeznek.

A film erősségei karakterei; főleg a feleség ártatlan boldogsága megragadó, de Jules papa egyszerre komikus és ijesztő személye a világ minden tájáról összehordott tárgyaival szobájában szintén emlékezetes.

Élmény

Igazából végig a Virradat járt a fejemben, mintha annak a későbbi, francia másolatát láttam volna viszont a látomásaival, szerelmi fordulataival. Jules papa személye mindenképpen adott hozzá egy bizar, realisztikus színt, de nekem nem jött át, miét is tartják ezt a világ egyik legjobb filmjének.

Érdekességek

- Vigo a rendező még a film megjelenésének évében elhunyt betegségben, 29 évesen.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Michel Simon (Jeanne d'Arc szenvedései)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr412699349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2017.02.14. 04:01:18

Szegény Michael Simon... ha látom a címlapon, akkor már előre félek. Még nem láttam olyan filmet, amiben szerepelt, és úgy Isten igazából tetszett volna. Pedig már vagy a negyedik filmben látom... Még csak az sem igaz, hogy pechére mindig rossz filmekben szerepel... be kell vallanom őszintén, hogy emlékeim szerint ő az első színész az 1001-es lista filmjei közül, akiben van valami ami engem kifejezetten taszít. Nem tudom megmondani pontosan, hogy mi... talán a színészi játéka, aminek a leírására most nem találok jobb szót: tocsogós... valahogy olyan zsírban tocsogós az egész... :)

Életunt Cápa 2017.02.14. 09:09:54

@moodPedro: Hát ebben a filmben is ilyesmi volt :D

Viszont nekem Dita Parlo az első filmes szerelmem emiatt a film miatt, csak hogy csatlakozzak hozzád :)

moodPedro 2017.02.17. 06:43:23

@Életunt Cápa: Érdekes... a film nézése közben mondtam magamban... legalább a csaj bejönne, akkor az megnyomná egy kicsit a filmet... de sajnos semennyire...
Pedig tudom, fogok vele még találkozni ennél komolyabb filmben is... majd ott meglátom...

Életunt Cápa 2017.02.17. 08:34:14

@moodPedro: Legalább a halott nőkön nem veszünk össze :D

Barbara Stanwyck a másik, aki még eszembe jut most hirtelen. Nálad már szerepelt, nálam csak később jött.

moodPedro 2017.02.17. 14:42:43

@Életunt Cápa: Na Barbara Stanwyck ügyében már lehet, hogy lenne egy kis vitánk... ha nem rá bízzuk a döntést... :)
süti beállítások módosítása