Artúr filmélményei

Csillagok háborúja I - II - III. (2005)

2015. július 17. 22:41 - Liberális Artúr

Rendezte: Lucas, George
Műfaj:
űropera
Főbb szereplők:
Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid

Megjelenés: 1999-2005, Egyesült Államok
Hossz: kb. 7 óra
IMDB: 6,9 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/star-wars-baljos-arnyak-star-wars-episode-i-the-phantom-menace/movie-7847

Tartalom

A Galaktikus Köztársaságot belső és külső ellentétek marcangolják, a bürokratikus szervezet pedig képtelen cselekvésre. Palpatine szenátor igyekszik minél nagyobb befolyást szerezni, hogy véget vessen a töketlenkedésnek. Eközben a misztikus "Erő" törvényei szerint élő Jedi-harcosok egy kiemelkedő képességű fiúra bukkannak. Tíz évvel később a fiú, Anakin már felnőtt. nehezére esik a viszonylag érzelemmentes Jedi-életmód, főleg miután szerelmes lesz. Amikor anyját megölik, egyre könnyebben csábul rossz tettekre. Ekkorra Palpatine már a legnagyobb hatalmú politikus a köztársaságban, de a bürokrácia miatt még mindig nem tudnak hatékonyan fellépni a veszélyek ellen. Ideiglenesen teljhatalmat kap, és ezt kihasználva a demokratikus köztársaságot diktatórikus birodalommá szervezi. Anakin eközben szerelme elvesztése miatti félelmében az "Erő" sötét oldalát is szeretné meghódítani.

Ahogy fentebb is írtam, két szálon fut a történet: egyrészt a hanyatló köztársaság birodalommá válását láthatjuk, másrészt Anakin pálfordulását a jóból a rossz irányába. És egyik sincs jól bemutatva. A politikai vonal elvész a részletekben, és nem látjuk igazán, hogyan jutott ide a köztársaság és miért támogatják a központosítást. Ezzel szemben Anakin belső vívódásai túlságosan elnagyoltak, hiányoznak az apró részletek, ami hihetőbbé és valóságosabbá teszi drámáját.

Megvalósítás

Mindent beleadtak a látványba, az elejétől a végéig orgiázhatunk, de nem érzem túlságosan kreatvínak. Minden túlságosan emberi. Az első részben egészen béna lények is előfodulnak, szerencsére ezek később eltűnnek.Az Avatarhoz hasonlóan nekem túl sok az animáció, továbbra sem érzem, hogy felérne a valós kellékekkel, tájakkal, színészekkel. A karakterek nagy része egysíkú, és sajnos a színészek is - de ezt kertészi módra talán ellensúlyozza a pörgő cselekmény, legalábbis amíg nem a karakterre épülő részhez érünk.

 De hogy pozitívumokat is írjak, a második rész volt az egyik első teljes egészében digitálisan forgatott film. Az első rész kardozós koreográfiája egész látványos volt, a többi sajnos már túlanimált.

Élmény

A trilógia szerepe alapvetően az eredeti trilógia karaktereinek és eseményeinek felvezetése, legalábbis azoké, akik mindkettő hármasban szerepelnek. Ennek megfelelően nagyon sok a vissza (vagy inkább előre?) utalás, szépen kiszolgálják a rajongókat. A film látványos akciófilm, de a fő céljait szerintem nem bírta teljesíteni: sem Darth Vader, sem a birodalom nem A keresztapa.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Liam Neeson (Schindler listája), Kenny Baker (Amadeus), Samuel L. Jackson (Ponyvaregény, Jurassic Park), Sofia Coppola (A keresztapa, A keresztapa II), Christopher Lee (A gyűrűk ura), Nick Gillard (Az elveszett frigyláda fosztogatói)
- Színészek, akik a korábbi trilógiában is szerepeltek: Ian McDiarmid, Anthony Daniels, Kenny Baker, Frank Oz, Warwick Davies, Temuera Morrison, Peter Mayhew, Jeremy Bulloch.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2212699333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása