Artúr filmélményei

Vadító szép napok (1990)

2015. augusztus 20. 16:41 - Liberális Artúr

Rendezte: Vong, Kar-vai
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Leslie Cheung, Andy Lau, Maggie Cheung, Carina Lau

Megjelenés: 1990, Hong Kong
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/rwamPPbeqg0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/vadito-szep-napok-a-fei-zheng-chuan/movie-71928

Tartalom

Yuddi igazi pöcs, mégis bejön a nőknek. Egyszerre két barátnője is van, Su (Maggie Cheung) és Mimi, és egyikkel sem bánik igazán jól, miután megkapta őket. Nevelőanyjával is érdekes a viszonya, afféle se veled, se nélküled. Amikor besokall, elindul a Fülöp-szigetekre megkeresni valódi anyját. Itt megismerkedik egy szintén hongkongi sráccal, Tide-dal, aki egy-egy véletlen folytán ugyancsak ismerte a két lányt, és mindkettő iránt gyengéd érzelmeket táplált.

A film sokkal inkább a szereplők érzelmeinek felvázolása, mintsem egy történet. Nem igazán ismerjük meg karakterüket, háttértörténetüket, kevés a cselekmény is. Yuddy frusztrált, Mimi megsebzett, Su megtört, Tide önbizalomhiányos. És mind magányosak. Életútjuk hol összefonódik, hol szétválik.

Megvalósítás

Technikailag nem találtam érdekesnek, sem képileg, sem hangilag nem kápráztat el minket. Aláfestő zene gyakorlatilag nincs, és a környezet is kopott, kopár, üres, egyhangú.

A történet sokat ugrál a helyszínek között és az időben (de csak előre), sok a kimaradt rész, gyakran találjuk magunkat teljesen új szituációban; ez nagyon emlékeztet a Kifulladásigra. Ettől és a kevés eseménytől nagyon nehezen követhető a történet, és az sem segít rajta, hogy az én szememnek nagyon hasonlóak az ázsiai arcok, a film végéig nem is tudtam őszintén szólva, hogy épp kit látunk. Ráadásul a film utolsó jelentében egy olyan férfit látunk készülődni (Tony Leung), aki addig nem is szerepelt a filmben.

Élmény

Újabb "ez meg mi volt?!" fílinges film. Ebben közrejátszott az is, hogy a nyugati típusú cselekméynközpontú filmekhez vagyok szokva, az is, hogy ezek az újabb ázsiai művészfilmek (Családi kapcsolatok, Szerelemre hangolva) hajlamosabbnak tűnnek élethelyzeteket és érzelmeket vázolni, és az is talán, hogy európaiként nem érzem át a távol-keleti néplelket. A rendező sem sietett segítségemre, hiszen ahogy fentebb említettem, a szereplők is hasonlítottak egymásra.

Szóval megintcsak elértünk ahhoz a ponthoz, hogy elment az önbizalmam, mert felkészületlenül ért egy nehezen befogadható film, és ilyenkor rendre felmerül a kérdés, hogy én vagyok túl hülye vagy a rendező öncélú? Lehet, hogy máskor megnézve jobban átjön, most mindenesetre nem sikerült.

Érdekességek

- Leslie Cheung (Yuddy) 2003-ban, 46 évesen depressziója miatt öngyilkosságot követett el:

Depression! Many thanks to all my friends. Many thanks to Professor Felice Lieh-mak (Cheung's last psychiatrist). This year has been so tough. I can't stand it anymore. Many thanks to Mr. Tong. Many thanks to my family. Many thanks to Sister Fei. In my life I have done nothing bad. Why does it have to be like this?

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Maggie Cheung, Rebecca Pan és Tony Leung (Szerelemre hangolva)
- A film forgatása alatt a maffia elrabolta Carina Lau-t, amiért nemet mondott egy filmszerepre. Szerencsére baja nem esett, de meztelen képeket készítettek róla, amik 2002-ben napvilágra kerültek.
- Carina Lau és Tony Leung házasok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6212699263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása