Artúr filmélményei

Van aki forrón szereti (1959)

2015. szeptember 04. 20:49 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Wilder, Billy
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Megjelenés: 1959, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/rI_lUHOCcbc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/van-aki-forron-szereti-some-like-it-hot/movie-2611

Tartalom

1929, Amerika, a szesztilalom idején. Két munkanélküli zenész, Joe (Tony Curtis) és Jerry hiába kopogtat ügynökségeknél, munka csak messze van vagy pont női zenészeket keresnek. Amikor szemtanúi lesznek egy gengszterek közötti leszámolásnak, menekülésképpen nőnek öltöznek, hogy elvállalhassák a fent megmelített munkát, és hogy a női bandával tartva elhagyhassák a várost. Persze nem könnyű nőnek maradni a sok fiatal nő között, mindketten azon nyomban bele is szeretnek a folyton csalódó, alkoholista Virágba (Marilyn Monroe), ráadásul a fellépésük helyszínén, a tengerparti hotelben nyaraló milliomosok is csapni kezdik a szelet a lányoknak, beleértve Jerry-t is. Ha ez még nem lenne elég, épp ebben a hotelben tartják a gengszterek a találkozójukat...

Ha nagyon szeretnénk valamit belelátni a történetbe, akkor elmondhatjuk, hogy a tettetések teljes kavalkádját láthatjuk: a ravatal egy bár; a léha Joe férfiból nővé, nőből milliomossá, miliomosból komollyá válik; Jerry nőcsábászból szintén nővé válik, ám egyre kevésbé tud kijönni a szerepből, és még férfiként is vállalna egy másik férfival házasságot a pénzért; Virág könnyen szerelmes lesz rosszfiúkba, ezért egy normális, pénzes pasit akar, de a végén egy "nővel", illetve egy hazuggal jön össze. Talán az egész arról akart volna szólni, hogy minden csak látszat? Ha nem vígjátékként néznénk rá, egy végtelenül szomorú film lenne, hiszen mindegyik karakter aljas, hazug, nem is zavarják őket a hazugságok. Emiatt nem érzem relevánsnak az előbbi gondolatmenetet.

Megvalósítás

Hál'istennek vannak vizuális gegek is a filmben, ami nem utolsó szempont egy vígjátéknál; a szöveg nem annyira szellemes mint az Alkony sugárútban, de a tempóval együtt pörgősek. A film eredetileg színesben forgott volna, de a huszas évek hangulatát idézve végül a fekete-fehér mellett döntöttek. Szinkronosan megnézni tilos, elvész a poénok jelentős része, ugyanis a film végig meglehetősen áthallásos szexuálisan. A zenei betétek nem indokolatlanok, hiszen egy zenekar életét követhetjük nyomon, és a dalok kifejezetten segítenek a karakterek elmélyítésében.

Férfiak nőként - ilyen tizenévesen tudtam utoljára nevetni, és most sem győztek meg, teljesen abszurd, hogy bárki is nőnek nézné őket. Egyetlen humorforrásnak ez önmagában még kevés, de azt el kell ismerni, hogy Jerry Daphne-vé lényegülése szórakoztató. De a film nemcsak romantikus komédia, hanem részben gengszterfilm is, részben pedig paródia - ezt viszont mai szemmel nem látszik (Joe milliomosként állítólag egy Cary Grant-paródia, de ugye ez 60 év távlatából már semmit nem mond a nézőnek). Marilyn Monroe színészi tudását nem szokás dícsérni, de engem teljesen megvett (mégha ha csak önmagát is adta) megtört szerelmesként, butuska szőkeként.

Élmény

Amikor tizenévesen, de már viszonylag fejlett humorérzékkel először láttam a filmet, nagyon jól szórakoztam rajta, ezért most kifejezetten csalódás volt, hogy csak néha tudtam elmosolyodni rajta. Talán csak velem van a baj, talán tényleg nem vicces már egy mai nézőnek, mindenesetre ami biztos, hogy a kor fogott rajta, mert ami az 1950-es években még megbontránkoztató volt, az mára fel se tűnik, ráadásul a korabeli célzásokat is nehéz megérteni a 21. századból.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Marilyn Monroe (Mindent Éváról), Tony Curtis (A siker édes illata), Nehemiah Persoff (A rakparton), Harry Wilson (Óz, a nagy varázsló)
- Tony Curtis is természetesen magyar, a szülei mindketten Magyarországról vándoroltak ki Amerikába. Janet Leigh-jel (Pszichó) közös gyerekeik Kelly és Jamie Lee Curtis.
- Nehemiah Parsoff (Kis Napóleon) még életben van, 96 éves :) Beverly Wills (Virág szobatársa) ellenben 30 évesen bennégett egy lakástűzben nagyanyjával és gyerekeivel.
- Musical is készült a filmből, amiben 2002-ben Tony Curtis a perverz milliomosként fellépett.
- Marilyn Monroe nemcsak a filmben volt szőke, képtelen volt megjegyezni akár az egysoros szövegeit is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3212699233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.03.20. 19:55:39

"Szinkronosan megnézni tilos, elvész a poénok jelentős része,"

akkor lehet, hogy itt rontottam el...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.03.21. 11:41:50

@moodPedro: Nem hiszem, nemcsak ezen múlott :) Szerintem egyszerűen csak rosszul öregedett.
süti beállítások módosítása