Artúr filmélményei

Ragyogás (1980)

2015. október 07. 21:12 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Kubrick, Stanley
Műfaj:
horror, pszichológiai
Főbb szereplők:
Jack Nicholson, Shelley Duvall

Megjelenés: 1980, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/6lClewZeGV0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ragyogas-the-shining/movie-40032

Tartalom

Jack (Jack Nicholson) író, elvállalja egy nyári hotel gondnoki pozícióját télre, ilyenkor ugyanis a hotel a kemény tél miatt bezár fél évre. A vezetők figyelmeztetik, hogy korábban egy gondnok a magánytól már bekattant és lemészárolta családját, de Jacknek ez nem gond, hiszen szeretne nyugodt körülmények között dolgozni. Vele tart felesége és kisfia, Danny, akinek különleges képessége van: afféle telepátia, összeköttetés a szellemi világgal. Meglepetésünkre a hotel egyik dolgozója (Scatman Crothers) is képes erre, ő ragyogásnak hívja. Mielőtt elmegy, figyelmezteti Dannyt, hogy magának a hotelnek is van ragyogása. Egyedül marad a család, a tél beálltával elszigetelődnek a külvilágtól, és ahogy telik az idő, Jack egyre frusztráltabbá kezd válni a rosszul haladó írás miatt...

Nem tudom hogy én butultam-e el vagy lettem figyelmetlenebb, de ennek a filmnek sem sikerült felgöngyölítenem a szimbolizmusát. Semmiképp sem arról van szó, hogy Jack becsavarodik a hoteltől, hiszen már a kezdetektől sem normális, bár ez nem látszik azonnal. Az elszigetelt ház, a látomások egyértelműen valamiféle allegóriára utalnak, és sokan az indiánok kiírtására gyanakodnak, az amerikai imperializmusra vagy a holokausztra, de egy-egy nyomot leszámítva nekem ezek nem túl meggyőző elméletek. Inkább egyszerűen valami olyasmiről lehet szó, hogy Danny vagy Jack, esetleg a hotel elméje/ragyogása rávetül a jelen valóságára.

Megvalósítás

A fényképezés gyönyörű, részben a grandiózus amerikai tájképek miatt, részben a szállodabelső élénk színei miatt. Erre még külön rátesz egy lapáttal az olyan kameraállás, amikor ezekre az élénk színekre koncentrálnak és nem hagyják belezavarni a kevésbé odaillő színeket. Ez most semmiségnek és tök egyértelműnek tűnhet, de ennek ellenére ritkán látni olyat, hogy valami nem bontsa meg e színes egységet. Kubrick, a rendező feltűnően sokat használta a Toy Storyéhoz hasonló padlóközeli állást Danny tricikléjét követve. Ez gondolom részben ennek az akkor új technológia újszerűségének köszönhető, ugyanakkor sokkal jobban átadta Danny szemszögét, és egyben kevésbé láthattunk, mi van előttünk - ez ugye segíti a meglepetéseket.

A film szerkezete az időérzékünk is teljesen összekeveri, össze-vissza dobja be a különböző időt jelző feliratokat, míg végül el is hagyja őket. hasonlóan jár el a látomásokkal is; nem szaporodnak meg a természtefeletti események, ahlgy normál esetben várnánk. Egyesek szerint Kubrick célja ez is lehetett, hogy kizökkentse a nézőket a megszokott horrorfilmes folyamatból. A zene a műfajhoz illően ijesztően éles, magas hangokkal operál, de egy idő után nekem ez már inkább fárasztó volt.

Élmény

A tipikus horror elemek ellenére sem egy fosatós horroról beszélünk, de nem is pszichológiai, amilyennek a filmváltozatot köztudottan nem kedvelő író, Stephen King tervezte. Pedig vannak szellemkislány ikrek, vízihulla öregasszony, vérfolyó, sátáni szellemcsapos, hirtelen vágások, és végig arra gondoltam, hogy miért nem használják ki a látomásokat, hogy absztraktabbá tegye a filmet, mint a 2001: űrodüsszeiában. Talán tényleg azzal akartak kizökkenteni minket, hogy szándékosan nem azt teszik, amit egy gyakorlott néző vár - de így sem lett ijesztőbb. Nem nyomasztó, mint az Iszonyat, és nem tűnik az én csökött agyammal filozofikusnak sem. Szóval akkor vajon mit jelent a film, ha jelent valamit...?

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jack Nicholson (Kínai negyed, Száll a kakukk fészkére, A tégla), Scatman Crothers (Száll a kakukk fészkére), Barry Dennen (Titanic)
- A hotel belseje nem valódi, az egész egy díszlet.
- A film zenéjét többek között Bartók és Ligeti szolgáltatják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6912699177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása