Artúr filmélményei

Amerikai szépség (1999)

2015. október 24. 20:59 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Mendes, Sam
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Allison Janney

Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/3ycmmJ6rxA8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/amerikai-szepseg-american-beauty/movie-10709

Tartalom

A látszólag idilli középosztálybeli életet élő Lester (Kevin Spacey) korántsem éli meg életét idillien, amikor beüt a kapuzárási pánikja. Ellenállhatatlan vágyat kezd érezni, hogy megdugja gimis lánya barátnőjét, és otthagyja munkáját a kevésbé felelősségteljes gyorséttermi kiszolgáló pozícióért. Persze nem alaptalanul ilyen: önértékelési zavarokkal küzdő lányától, Jane-től eltávolodott, ahogy a feleségétől, Carolyntől is, akinek mindennél fontosabb a látszat fenntartása. Férje féktelen lázadására azonban ő is hasonló kitöréssel szabadul fel, és agresszív viszonyba kezd üzleti ellenfelével. Eközben Jane lassan beleszeret Rickybe, a szomszéd srácba, aki igyekszik kamerájával mindig mindent megörökíteni. Az ő militáns, konzervatív apja, Fitts elviselhetetlen szigorban tartja családját, anyja (Allison Janney) védekezésképpen már szinte katatón állapotban él. A bonyodalmak egyszerre történnek meg: Carolyn lebukik, ezért szeretője szakít vele, amitől a nő teljesen összeomlik; egy félreértés miatt Fitts azt hiszi, fia meleg, ezért csúnyán összevesznek, és a fiú Jane-nel megszökik.

A film alapja, hogy mindenki tetteti, elfojtja magát, illetve hogy emiatt elfelejtenek igazán élni és értékelni az életüket. Erre részben Lester kapuzárási pánikja és annak következményei miatt jönnek rá, részben a zakkantnak tartott Ricky szinte megvilágosodott szemléletének köszönhetően, aki megtanulta meglátni mindenben a szépet. Most azonban nem mennék bele jobban a részletekbe, mert bár nagyon szövevényes a történet és a karakterek, és egyesével is regényt lehetne írni róluk, számomra mégis hiányzott a mélység. Ez elsőre furának tűnhet, hiszen egyszerre társadalomkritikus és próbálja megragadni az élet lényegét, és én sem tudom igazán megmagyarázni, miért érzek így. Talán a film hangulata tehet róla, de erről majd később.

Megvalósítás

Hasonlóan érzek a film megvalósításával kapcsolatban is; vannak erényei, de nem tud számomra átütő lenni, pedig látszólag hozza azt, amit elvárok egy filmtől: néhol szépek a színek, néhol kreatívan használják az árnyékokat, van benne némi absztrakció is, amikor Jane osztálytársnője megjelenik Lester vágyálmaiban és van sok-sok szimbólum, mint pl. a rózsa (aminek neve egyébként amerikai szépség). A legjobb ötlet Ricky kézikamerája, amely segít a lényeges dolgokra koncentrálni és a filmbe amúgy oda nem illő képeket csempészni. Az értelmezéshez hasonlóan a Wikipedia erről is szokatlanul hosszan számol be.

A film sok allegóriával dolgozik, már az eleje az Alkony sugárútra utal (ahol részben egyébként forgatták is a filmet), hiszen a már halott Lester narrál. A karakterek különböző korszakok, életkorok, sztereotípiák megtestesítői, és részben emiatt gyakran túlzottan parodiának tűnnek, miközben simán azt is kinézem, hogy a valós életben is találkozhatnánk velük. A bonyodalmak ráadásul kifejezetten a kabarészerű, szinte már lehetetlen félreértésekre alapulnak. De érezhető önéletrajzi vonal is Ricky révén.

Élmény

Szóval, mi ez a film? Egész biztosan nem egy antifeminista megszólalás, legalábbis nem ezen van a hangsúly. Mindenesetre ez előbbi belinkelt írás is jól jellemzi, hogy mennyire sokrétű történetről beszélünk. Ami miatt nehéz hova tenni a filmet, az a hangulata. Ugyanis csöppet sem szomorú, tulajdonképpen happy enddel vagy legalábbis felszabadulással végződik majdnem mindenki számára. Kicsit más szerkesztéssel vígjátékot, de tragédiát is lehetett volna csinálni belőle. Hiába mélységesen sötét a történet, a tálalás maga kedélyes és pozitív hangvételű - de számomra hiányzik belőle a szerethetőség. Ahogy sokan megfogalmazták, klisék halmazát láthatjuk, de a megfoghatatlan hangulata miatt mégsem tűnnek lerágott csontnak.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Kevin Spacey (Hetedik, Közönséges bűnözők, Szigorúan bizalmas), Allison Janney (Némó nyomában)
- A Jane-t alakító Thora Birch a film forgatásakor még kiskorú, 16 éves volt, ami ugye a vetkőzős jelenete miatt aggályos, de meglepő módon az amúgy prűd amerikai törvények nem titlják a 18 év alatti meztelenkedést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr312699163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása