Artúr filmélményei

A szerencse forgandó (1990)

2015. október 28. 07:31 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Schroeder, Barbet
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Glenn Close, Jeremy Irons, Ron Silver

Megjelenés: 1990, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/qU7cBiiYcUg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-szerencse-forgando-reversal-of-fortune/movie-46419

Tartalom

Alan Dershowitz egyetemen tanít jogot, szabadidejében a jogtalanságok ellen harcol. Amikor Claus von Bülow (Jeremy Irons) felkeresi, hogy vállalja el az ő ügyét is, hiába ellenszenves neki az arisztokratikus férfi, mégis elfogadja a megbízást, ugyanis az ellene felhozott bizonyítékokat a család magándetektívei gyűjtötték össze, ami azt feltételezi, hogy a pénztől különb igazságszolgáltatásban részesülhetnek a gazdagok. Claus ügye elsőre egyértelmű: szándékosan megmérgezte feleségét, Sunnyt annak vagyonáért, aki bár nem halt meg, kómába esett. Azonban ahogy jobban megismerjük a részleteket, egyre több kétely merül fel bennünk.

A film valós esetet dolgoz fel Dershowitz könyve alapján. Az ügy maga az Egy gyilkosság anatómiájához hasonlóan nem azon múlik, hogy mi igaz, hanem hogy mennyire megkérdőjelezhető a vád. Emellett valamilyen szinten párhuzamba állítják Bülow és Claus világát, a romlott, rest arisztokráciát az erkölcsös harcoséval.

Megvalósítás

Technikailag szinte semi érdekeset nem vettem észre a filmben, leszámítva azt, hogy a kómában fekvő Sunnyt jellemzően kékes fénnyel világították meg. Sunny kómája azért is volt érdekes, mert ő kommentálta az eseményeket földöntúli távból, nem fennakadva olyan apróságokon, hogy mi az igazság.

A film időrendileg széttagolt, a von Bülow családot elsősorban ezeken keresztül ismerhetjük meg. A film első percei tárgyilagosan Claus ellen irányítanak, aztán végig azon dolgozik, hogy lebizonytalanítson minket: Sunny korántsem volt szent, de ettől még alternatív elképzeléseken keresztül láthatjuk Claus bűnösségét is. A tárgyalás igazából csak pár percig tart, a lényeg az előkészületen van. A két szereplő közti különbség erőteljesen jelentkezik a természetükben (higgadt, cinikus Claus vs forrófejű Dershowitz) és környezetükben is. Pl. Dershowitzék olcsó kínai helyre viszik Claus-t, míg az egy jacht-klubba az ügyvédet. Jellemző motívum, hogy Claus szorult helyzete ellenére is élvezi a médiafigyelemmel járó közutálatot.

Élmény

Nem gyakorolt rám mélyebb benyomást a film se külsőleg, se belsőleg. Ezernyi tárgyalótermes ügyvédi furfangot láttunk filmeken és sorozatokban, ma már ez kevés. 1990-ben az 1984-es von Bülow ügynek még lehettet némi aktualitása, de mást nem látok a történetben.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jeremy Irons (Az oroszlánkirály)
- Dershowitz 2013-ban vonult vissza, addig számos híresség ügyét is vállalta, beleértve O. J. Simpsonét. A bírót egyébként épp maga Dershowitz alakította.
- Claus-t ugye végül felmentették, Sunny pedig 1980-tól 2008-as haláláig feküdt kómában.

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8212699155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása