Artúr filmélményei

Szárnyas fejvadász (1982)

2015. november 11. 16:52 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Scott, Ridley
Műfaj:
sci-fi
Főbb szereplők:
Harrison Ford

Megjelenés: 1982, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/eogpIG53Cis
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/szarnyas-fejvadasz-blade-runner/movie-4000

Tartalom

2019, azaz a filmhez képest (47 év) sem túl távoli jövő. Az emberiség már elkezdte gyarmatosítani a világűrt. Ez nehéz és veszélyes munka, ezért létrehozták a replikánsokat, azaz embermásolatokat, akik fizikailag erősebbek és ügyesebbek, intelligenciájuk magas, de egyelőre sak négy évig maradnak életben, ezért érzelmileg nem olyan érettek, mint az emberek. Még történetünk kezdete előtt fellázadnak, ezért a Földön nem tartózkodhat egy sem. Az engedetleneket fejvadászok ölik meg ("termékvisszahívás"). Főhősünk, Deckard (Harrison Ford) megkeseredett fejvadász, négy Földre szökött replikánst kell ezúttal megölnie. Először meglátogatja a létrehozójukat, Tyrellt (Joe Turkel), hogy információt gyűjtsön róluk. Itt találkozik az assziszetnsével, Rachaellel, aki a belétáplált hamis emlékek miatt már egy annyira fejlett replikáns, hogy nem is tud róla. Ennek ellenére Deckard beleszeret Rachaelbe. Eközben a négy szökevény replikáns emberáldozatok árán is igyekszik Tyrell közelébe férkőzni, hogy meghosszabbítassák vele a négyéves életciklusukat. A találkozó sikerül, ám Tyrell nem tud rajtuk segíteni...

Tehát egy disztópiában élő, bukott emberiséggel van dolgunk, akikkel szemben megjelennek a náluk jobb teremtményeik, a replikánsok. A másik oldalon pedig adottak a teremtő emberek, akik urakként rabszolgasorban tartják a replikánsokat, akiket kétségbeejt rövid, tartalmatlan életük. A párhuzam egyszerű: az emberiség megfeleltethető az isteneknek, míg a replikánsok lennénk mi. Avagy Frankenstein és a szörnye. A film végére pedig emberibbé lesznek a replikánsok:

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears...in...rain. Time to die.

Megvalósítás

A film erősségének elsősorban a disztopikus világ megalkotását tartják: a Metropolis-ihlette Los Angelesben állatok (és növények?) már nincsenek, valószínűleg valamilyen nagy katasztrófa történhetett, ami beleillik a kor hidegháborús világégés-látomásaiba. Az utcákon több ázsiai vonást látni és hallani, mint amerikait. A tehetősebb réteg magasan vagy talán más bolygón él, az átlag pedig a folyton esős, sötét, zsúfolt, lepukkant utcákon. Ezt a lepukkant jövőképet valószínűleg a pár évvel korábbi Csillagok háborúja hozta magával. Vannak még a kötelezően szereplő óriásreklámok, mindenhol jelenlévő rendőrség repülő autókkal és némi futurisztikus öltözet.

A film noirosan sötét, mocskos hangulatú városban játszódó történet hátránya, hogy nem is igyekszik hitelesen emberi lenni, nagyon szimbolikus minden. Alárendelnek mindent az ideológiának, és emiatt nehéz átélni és nem távolságtartóan figyelni az eseményeket. Vannak horrorisztikus részek, de az előbbiek miatt teljesen szenvtelenül néztem, ahogy egy csók után a replikáns kinyomja Tyrell szemeit. Sok a vallási és egyéb szimbolikus elem (piramis és nap, kígyó, galamb, alagút és persze elsősorban a szemek, mint a lélek tükrei), de ezek sokszor hiteltelenné teszik a filmet. Pl. a replikánsok könnyen végezhetnének Deckarddal, mégis apró gesztusokkal vacakolnak, amíg már késő nem lesz.

Élmény

A filmnek több verziója van: az eredeti film noirszerűen narrált, később ez kimaradt, a legutóbbi 2007-es "Final Cut" változat pedig állítólag sokmindent más megvilágításba helyez. Ez utóbbi valószínűleg a legjobb, de nekem nem ez jutott, ezért ez alapján nem tudom megítélni. A történet maga nem nyűgözött le, úgy érzem többet és nagyobb fordulatokat lehetett volna kihozni belőle, noha a fent idézett filmvégi monológ kétségtelenül a film csúscspontja, ahogy a haldokló, szöggel átszúrt tenyerű, galambot szorongató replikáns emberibbé válik a fejvadász embernél. A megvalósítása sem jött be annyira, de ez egyéni ízlés kérdése, hiszen azt nekem is el kell ismernem, hogy karakteres megjelenésű lett a film.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Harrison Ford (Csillagok háborúja, Apokalipszis most, Az elveszett frigyláda fosztogatói), James Hong (Kínai negyed), Joe Turkel (A dicsőség ösvényei, Ragyogás)
- A filmnek hamarosan elkészül a második része, amelyben szintén szerepelni fog Harrison Ford.
- Scott, a rendező nem is olvasta a könyvet, de az eredeti regény szerzője, Philip K. Dick jóváhagyta a forgatókönyvet - a bemutatót azonban már nem érte meg.
- A szokásos indokokon kívül már csak azért is érdemes a filmet eredeti nyelven megnézni, mert még az elején az egyik karakter így kiált fel: Lófaszt! Nehogy már! Te vagy a blade, blade runner.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3212699129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása