Artúr filmélményei

Kék bársony (1986)

2015. november 14. 13:45 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Lynch, David
Műfaj:
bűnügyi, neo-noir
Főbb szereplők:
Klye MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper

Megjelenés: 1986, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/UXsY54rY2yQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/kek-barsony-blue-velvet/movie-18221

Tartalom

Az idilli amerikai kisvárosban az apja helyét átvevő, fősikolás Jeffrey egy levágott fület talál az erdőben. Jelenti a szomszédjában lakó nyomozónak, aki később a nyomozás érdekében inkább nem beszél az ügy részleteiről a fiúnak. Több se kell neki, a nyomozó lányával, Sandyvel (Laura Dern) maguk járnak utána az ügynek: egyetlen nyomuk egy énekesnő neve: Dorothy. Jeffrey belopózik hozzá, és szekrényében megbújva megfigyeli a nőt. Egy telefonhívásból kiderül, hogy egy Frank nevű férfi elrabolta férjét és gyerekét és velük zsarolja a nőt, hogy kiélhesse rajta szexuális vágyait. Dorothy észreveszi Jeffreyt és kényszeríti, hogy szeretkezzen vele, ám ekkor beállít a dühkitöréses Frank (Dennis Hopper)...

A történet a felszínen egy krimi szerelmi szállal, kicsit átvittebb értelemben nézve a kisvárosi lét idilli felszíne alatt megbúvó sötétségről beszél, elsősorban azonban Jeffrey felnőtté válásáról. Nem úgy, mint a Chihiro szellemországban, ahol Chihironak meg kell küzdenie az élettel, és nem is "nemzedéki" módon, mint a Diploma előttben vagy a Harcosok klubjában; Jeffreynek meg kell ismernie és el kell fogadni az élet sötét oldalát.

Megvalósítás

Még nem annyira elborult és groteszk, mint a későbbi A sötétség útja, ám ez inkább negatívum, ugyanis nehezebben kezdjük a filmet valami elvont agymenésként figyelni a realistább megközelítése miatt. Az idilli kisváros napsütötte, színes, a mélyében a fű alatt azonban sötét bogarak ügyködnek, levágott fülek hevernek. Az este már sötét, árnyékos, romlott, előkerülnek az alvilági emberek. Erőteljes a piros szín és természetesen a kék is; a nálam jobb megfigyelőképességű emberek megmagyarázták, hogy a kék Jeffrey sötét fele, a vörös a tudatosabb jófiú idején uralkodik.

Amikor az idilli kisvárosi képek után a kamera belép a levágott fülbe, sejthető, hogy egyúttal Lynch, a rendező fejébe lépünk be, de ehhez képest meglehetősen konvencionális stílusban halad tovább a történet. Talán a folytonos dührohamban kitörő Frank egyedül az, aki rémálomszerűen visszaidézi a gyerekkorunkban rajtunk basáskodó erősebbeket, de összességében nem tűnik annyira bizarrnak. Ennek részben oka lehet, hogy az akkor kirívóan brutálisnak tartott film jelenetei ma már simán beférnek egy átlagos nyomozós sorozatba.

Élmény

Talán hangulatfüggő, de ez a film most nem fogott meg. Voltak szép képei, valamint számtalan iránymutatót kaptunk, hogy mire figyeljünk, de valahogy nem tudtam felvenni a fonalat és értelmezni ezeket. Tudományosabb értekezésért klikk ide.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Dennis Hopper (Bilincs és mosoly, Apokalipszis most), Laura Dern (Jurassic Park), Brad Dourif (Száll a kakukk fészkére, A gyűrűk ura)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5012699123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása