Artúr filmélményei

Idegenek a vonaton (1951)

2015. december 12. 17:24 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hitchcock, Alfred
Műfaj:
film noir, krimi, pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker

Megjelenés: 1951, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/J1iSS5r0OVE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/idegenek-a-vonaton-strangers-on-a-train/movie-6626

Tartalom

Guy felkapott teniszező. A vonaton megismerkedik Brunoval, aki jól felkészült bulvárhírekből, és tudja, hogy Guy válni próbál csalfa feleségétől, hogy elvehesse jelenlegi szerelmét, egy szenátor (Leo G. Carroll) lányát. Bruno tolakodóan excentrikus, nem sok idő kell hozzá, hogy felvesse merész elképzelését a tökéletes gyilkosságról: ha ő megöli Guy feleségét, Guy pedig cserébe megöli Bruno apját, hogy hozzájuthasson az örökségéhez, a rendőrség sosem fogja megtalálni őket, hiszen a cseregyilkosoknak nincs közük áldozatukhoz. Guy persze nem veszi komolyan a képtelen ötletet, csakhogy Bruno tényleg megfojtja Guy feleségét, és cserébe elvárja tőle, hogy ő is végezzen apjával. Guy nem mehet a rendőrségre, mert Bruno megfenyegeti, hogy az ő megbízását teljesítette, viszont ölni se akar, ezért Bruno rendre feltűnik életében, hogy nyomást gyakoroljon rá. Amikor Guy végképp elzárkózik a gyilkosságtól, Bruno terhelő bizonyítékot akar csempészni a tetthelyre. Odasiet Guy is, hogy elejét vegye, azonban a rendőrség is folyamatosan szem előtt tartja őt.

A történet Hitchcock, a rendező kedvenc témáját dolgozza fel, azaz az ártatlan ember bajba keverődését. Csakhogy ezúttal Guy nem annyira ártatlan: mégha nem is tett semmit, vágyott arra, hogy könnyen megszabaduljon feleségétől. Ez a sötét oldala lenne Bruno, aki Guy kiegészítője. Elvileg erre a jin-jang típusú kettőségre épül a film, de ez nekem nem esett le. Visszagondolva, valóban minden karakternek volt párja, de az ellentétet így is csak Guy és Bruno közöttt tudom felfedezni.

Megvalósítás

Nemcsak az embereknek vannak azonban velük összefonodó párjaik, ez több helyen is felfedezhető: a párhuzamos vonatsínek keresztezik egymást, a bűnösök a vidámparkban végzik, a szemüvegek látják a gyilkosságot... stb. Érdekes a film hangulata: a nyomozós krimiből egy idő után átcsap nyomasztó pszichothrillerbe, ahogy Bruno zaklatja Guy-t, majd a végén a körhintás jelenetben mintha poénra vennék az egészet, és komolytalankodni kezdenek.

Ezt a filmet tartják Hitchcock "legnémetebb" filmjének, utalva a német expresszionizmusra, és valóban, számos szokatlan beállítás van, többször előfordul A harmadik emberben kimaxolt dőlt szög is. Fontos szerepet kap a film noiros árnyékolás, érthető okokból főleg Bruno rejtőzik el benne. De a képek kompozíciója is ötletes tud lenni, legismertebb talán a teniszmérkőzésé, ahol a közönség feje a labdát követve hol jobbra, hol balra fordul, egyedül csak a középen helyet foglaló Bruno mered egyenesen Guy szemébe.

Élmény

A fentieken kívül a rejtett homoszexualitását szokták emlegetni a filmnek, de nézzétek el nekem,hogy ez nem esik le, ahogy a Valakit megöltekben sem. A mai nézőnek egy kicsit nyíltabb utalás kell erre vonatkozóan. Az biztos továbbra is, hogy Hithcock ért a feszültségkeltéshez, még a teniszmeccset is sikerült izgalmassá tennie. Gúnyoson az járt a fejemben, hogy egyszer biztos halálra unta magát egy mérkőzés alatt, és ezt a történetet találta ki a meccs körítésének, hogy ő maga is találjon benn valam izgalmat. A film vegyes hangulata miatt nem tudtam magam nagyon belelélni, a kettősséget sem sikerült kiszúrnom, dehát vannak ilyen napok. Mindenesetre hozta az elvárt izgalmakat és fordulatokat, és még látványban is voltam megtapsolandó részek.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Leo G. Carroll (A Manderley-ház asszonya, Észak-északnyugat), Pat Hitchcock (Tízparancsolat, Pszichó), Marion Lorne (Diploma előtt), Norma Varden (Casablanca, A muzsika hangja), Georges Renavent (Casablanca)
- Robert Walker (Bruno) még a film megjelenésének évében elhunyt 32 éves korában gyógyszerérzékenység miatt.
- Pat Hitchcock (Barbara) a rendező lánya, még életben van, 87 éves
- Jonathan Hale (Bruno apja) 74 évesen öngyilkosságot követett el, sajnos több információt erről nem találtam.
- És a szokásos Hitchcock-cameo:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5012699081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.11.06. 11:11:24

Ezek a homoszexuális utalások nekem is nagyon belemagyarázósnak tűnnek...

Norbi72 2020.05.01. 12:43:44

Sziasztok,

tegnap láttam ezt a filmet, és valahogy a teniszezős jelenetnél, ill. az egészet tekintve is úgy tűnik nekem, mintha ez az alkotás hatással lett volna Woody Allen Matchpoint c. alkotására. Mit gondoltok erről?

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.05.01. 19:26:11

@Norbi72: Nem láttam, úgyhogy nem tudok hozzászólni :) De szívesen szoktak idézni klasszikus jeleneteket, úgyhogy simán el tudom képzelni.
süti beállítások módosítása