Artúr filmélményei

A testrablók támadása (1956)

2016. január 01. 23:05 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Siegel, Don
Műfaj:
horror, sci-fi
Főbb szereplők:
Kevin McCarthy, Dana Wynter

Megjelenés: 1956, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/kYrcyROSjl0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom

Miles egy kisváros körzeti orvosa, épp orvosi konferenciáról érkezik haza. Távollétében sokan időpontot kértek nála, de mire a mai napon sorra kerültek volna, már szinte senki sem jelent meg a rendelésen. Ketten is arról panaszkodnak, hogy egyik közeli rokonuk mintha nem is ő lenne, noha mindenben egyeznek, csupán hiányzik belőlük valami érzelmi töltet, ami más meghitt helyzetekben jelen van. Miles egyszeri pszichológiai esetnek gondolja ezeket, amíg egy barátja át nem hívja megmutatni valamit: egy testet talált, amely majdnem úgy néz ki mint ő, csak a finomabb arcvonások még nem "készültek el". Lassan rájönnek, hogy idegen lények veszik át a városlakók testét, ha azok elalszanak, és már nem tudni, ki esett áldozatul és kiben lehet még bízni...

Mivel az ötvenes években vagyunk, adott a durván hidegháborús hangulat kommunizmussal, világvége hangulattal és mccarthyzmussal, azaz a bárhol és bármikor felbukkanó veszéllyel, amikor senkiben sem bízhatsz igazán. Ezt a politikai vonulatot azonban tagadták a készítők (hiába, a korszellem miatt mindenképpen ilyen lett volna), ezért kézenfekvő téma az idegenek és az emberek közti fő különbség: az érzelmek. Az idegenek ugyanis egyfajta ideális Buddha-állapotban léteznek, nincsenek szélsőséges érzelmeik. Ezt az állapotot rögtön elveti Miles és szerelme, hiszen ők emberiek akarnak maradni, akik képesek szerelemre. Ezt a témát viszont nem fejtették ki igazán, pedig általnosabb és örökérvényűbb lehetett volna általa a történet.

Megvalósítás

A film rövid, kisköltségvetésű, három hét alatt leforgatták, ennek megfelelően nincs benne igazán finoman kidolgozott karakter vagy történet. Kissé gyorsan történik minden, nincs idő a kibontakozásra. Az eredeti novellában az idegenek feladják a bolygót az emberek vártnál erősebb ellenállása miatt, míg a mozikba kerülő változatban ugye Miles végül értesíteni tudja az "emberiséget", akik azonnal cselekednek. Siegel, a rendező sötétebb befejezést tervezett, az autópályán ért volna véget a történet, amikor Miles felfedezi a hüvelyeket szállító teherautót. Ez mindenképpen erősebb befejezés lett volna, de akkor a stúdió reménytelibben akarta zárni.

Képileg sem igazán erős film; az idegenek felbukkanásáig teljesen szokványosnak tűnik minden, valószínűleg szándékosan. A hüvelyek felfedezésekor azonban rögtön dőlt szögbe áll a kamera, de sajnos nem sokáig. Van még pár szokatlan szög, kedvencem a fenn látható megbúvós jelenet, egészen izgalmas lett, ahogy benéz a rácson az egyik idegen. Az is fokozza a hangulatot, hogy igazi speciális efektek nincsenek benne, az egész ijesztgetés pszichológiai fronton zajlik. Csak néhányszor látjuk az idegeneket kikelni a növényi hüvelyből, de azok is emberformájúak.

Élmény

A film nem horror, de ennek ellenére vérfagyasztó tud lenni néhol, hiszen éppen azok fordulnak ellened, akikben megbízol. Vagy pl. amikor a normális menetben működő utcai tömeg váratlanul egy emberként kezd cselekedni. Nem véletlenül vált B-kategóriás film létére többször feldolgozott kult sci-fivé, több volt benne a lehetőség minden téren, mint amit megmutatott magából.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Tom Fadden (Az élet csodaszép), Whit Bissel (A mandzsúriai jelölt), Robert Osterloch (Rosemary gyermeke)
- A filmben feltűnik Sam Peckinpah is, mint a vízóra-leolvasó.
- Siegel, a rendező fia válás után felvette mostohaapjának, a magyar Tábori Györgynek a nevét.
- Rokonaink, ismerőseink imposztornak tekintése létező betegség, Capgras-szindrómának hívják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6312699043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása