Artúr filmélményei

Airplane! (1980)

2016. január 18. 22:09 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Abrahams, Jim - Zucker, David - Zucker, Jerry
Műfaj:
paródia, szatíra
Főbb szereplők:
Robert Hays, Julie Hagerty

Megjelenés: 1980, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzeteshttps://youtu.be/07pPmCfKi3U
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/airplane-airplane/movie-33441

Tartalom

Elaine (Julie Hagerty) légikísérő. Menekül a kapcsolatából, ezért mielőtt felszállna a járatára, amivel visza se térne többé, üzenetet hagy barátjának, Tednek, hogy szakít vele, mert a férfi képtelen felelősségteljes munkát vállalni. Ted ugyanis parancsnokként egy háborús bevetésen a pilótacsapatából egyedüli túlélőként traumát szenvedett, retteg a repüléstől és hogy bármilyen felelsősség terhelje. Azonban még időben utoléri a nőt és jegyet vesz a járatra, hogy a gépen megbeszélhessék a dolgot. A repülőn felszolgált étel azonban tömeges, életveszélyes rosszullétet okoz, még a pilóta (Peter Graves) is kidől. Egyedül Ted lehet képes leszállni...

A kerettörténet persze tökéletesen félrevezető, csak alapot szolgál a történettől gyakran teljesen független viccmesélésre. Ugyanakkor a film paródia is egyben, számos korabeli siker- és zsánerfilm elemeit, jeleneteit gyúrták egybe a Pinokkiótól a Casablancán át a Cápáig, de elsősorban az Utolsó óráéit.

Megvalósítás

A film tehát egy viccgyűjtemény; annak viszont pörgős, így aztán nem vesszük észre hibáit, hiszen kb. 10 másodpercenként jön egy váratlan vagy nem túl meglepő poén. Ennek megfelelően nagyon sok rövid jelenetből áll hogy fenn tudja tartan az egy vágás per poén tempót. Valószínűleg ez az egyik legtöbb vágást tartalmazó film az eddigiek során. Szerencsére nem csak orálisan kényeztet minket, vizuális gegek is vannak bőven, elég csak a nyitó képsorokra gondolni, ahol a repülő farkát a Cápa c. film szörnyének uszonyához hasonlítják (és hogy biztosak legyünk a párhuzamban, az ikonikus zenéjét is hozzáadják). De viccet csináltak még a stáblistából is, érdemes az utolsó másodpercig figyelni.

A vizuális poénok mellett vannak bőven szóviccek is, popkultúrális utalások (amiket szerencsére az is megérthet, aki nem ismeri mindegyik hátterét), sok a felnőtt poén, még több az alpári, altesti  viccelődés, de jellemzően az abszurd vonal viszi a prímet. Fontos humorforrás, hogy igyekeztek a kiparodizált filmek komoly színészeit megnyerni maguknak, akik korábban még nem is játszottak vígjátékokban. Nehéz elhinni, de Leslie Nielsen is egy volt közülük. Több ismert ember cameózik vagy épp önmaga paródiáját adja elő. A maga korában üdítően hatott az 1970-es évek katasztrófiafilmjei után egy ilyen fellélegzést biztosító szelep, és megalapozta a hasonló paródiafilmek sikerét, amlyeket a mai napig ez a rendezőhármas szállít többségükben (legutóbb a Horrorra akadva 4-et és az Amerikai éneket készítették el).

Élmény

A filmnek nincs tehát komoly története, a drámai vonal is csak a viccelődést szolgálja, így azonban nem igazán éljük bele magunkat az eseményekbe. Nyilván nem is ez volt a cél, de mélység nélkül a poénok idővel kopni fognak. Tizenévesen rengeteget nevettem rajta, mai fejjel, ismerve a poénokat már alig-alig.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Julie Hagerty (A szerencse forgandó), Peter Graves (A vadász éjszakája), James Hong (Kínai negyed, Szárnyas fejvadász)
- Stephen Stucker 1986-ban, 38 évesen hunyt el AIDS-ben.
- Van egy poén amely magyarázatra szorul. Egyes cameokat ki lehet következteti (lásd a kosaras pilótát), de a taxiban várakozó karakter megformálójáról tudni kell, hogy ő Howard Jarvis, aki politikusként híresen sokat kardoskodott a felelősségteljesen szigorú költségvetés érdekében.
- A filmben feltűnnek kisebb statisztaszerepekben a rendezők is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6112699015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása