Artúr filmélményei

Egy hatás alatt álló nő (1974)

2016. június 06. 01:14 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Cassavetes, John
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Peter Falk, Gena Rowlands

Megjelenés: 1974, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/d5O7ujg3VQU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/egy-hatas-alatt-allo-no-a-woman-under-the-influence/movie-543

Tartalom

Nick (Peter Falk) építőipari munkás, igyekszik haza feleségéhez évfordulót ünnepelni, de közbejön egy sürgős munka. Mabel már lepasszolta a gyerekeket, de amikor nem jön haza Nick, görbe estét csap és lefekszik egy idegen férfival. Reggel Nick a kollégáival tér haza, Mabel pedig igyekszik jó háziasszonyként viselkedni, de ekkor derül ki igazán számunkra, hogy nem teljesen százas. Amikor kezdi elvetni a sulykot és átlépni az illendőség határait, a hirtelenharagú Nick egy pofonnal nyugtatja le. Több hasonló, rokonokkal és szomszédokkal történt eset után végül Mabelt elmegyógyintézetbe viszik. Hat hónap múlva visszatérhet, de vajon változott valami?

Egyes leírások szerint a történet lényege a karakterekben és kapcsolataikban keresendő, de én inkább a Guardian írása felé hajlok, mely szerint a női szerepekről, a nő helyéről van szó, aki "hatások" alatt van. Mabelnek több szerepnek is meg kell felelnie, és ha nem hozza az elvárt szintet, akkor megütköznek rajta: házastárs, háziasszony, anya szerepeiben is megbukik a megfelelési kényszer nyomása alatt - de a többiek nemkülönben képtelenek ellátni szerepüket. A film vége pedig nagyjából ott ér véget, ahol elkezdődött, azaz nincs megoldás, Mabel és Nick szerelme kitart, de szenvedéssel teli.

Megvalósítás

Ezzel együtt igaza van a többi kritikának is, hiszen mindezt elsősorban Mabel bőrén tapasztalhatjuk meg. Ő olyasmi, mint egy viselkedni még képtelen gyere felnőtt testben, egy hiperaktív Forrest Gump. Őt tartják őrültnek, de Nick hasonlóan rossz idegállapotban van: könnyen elveszti a fejét és érzelmi alapú döntéseket hoz ahelyett, hogy kicsit meggondolná a dolgokat (hogy érthetőbb legyen: egy alkalommal meghív 60 embert vendégségbe,  majd rájön hogy ez rossz ötlet és inkább hazaküldi a megjelenteket). A gyerekek mellett egy harmadik fontos szereplő Nick anyja, aki nem kedveli Mabelt és meglehetősen anyáskodó a fiával, ezzel mintegy állandó konfliktusokat gerjesztve. A színészek hitelessége egyrészt annak köszönhető, hogy Cassavetes, a rendező engedte, sőt bátorította őket, hogy térjenek el a szövegkönyvtől, másrészt pedig az sem mellékes,, hogy többségük barát vagy családtag. A Mabelt alakító színésznő pl. Cassavetes felesége, Nick anyja pedig Cassavetes anyja, Mabel anyja az ő igazi édesanyja. A film szerkezete epizodikus, nincs igazi történetszál, csak életképeket láthatunk, melyek egymással lazán, de összefüggnek.

Ezt a fajta intimitást támasztja alá a kamerakezelés is, amely a közelieket kézikamerásan, vágatlanul, de legfőképpen hosszan veszi. Ez utóbbi azért fontos, mert kényelmetlenül sokáig mutatnak egy-egy konfliktust, megölve ezzel az estleges feloldást, megnyugvást. Nem megoldással ér véget egy veszekedés, hanem láthatjuk egészen addig, amíg belefáradnak a karakterek és inkább elfojtják a problémáikat. Ezt leszámítva más érdekességet nem fedeztem fel. Zene alig van, világítás semmi, a látványos képek is hiányoznak.

Élmény

Amikor befejeztem a Kill Billt és megírtam, az írásom fele elszállt. nagyon nehéz volt nekiülni hogy újra megírjam, majd kicsit kisebb kedvvel ültem neki ennek a filmnek is. Az sem segített, hogy ez a film gyakorlatilag eseménymentes, lassú. Ezek miatt nagyon vontatottnak éreztem, de egyébként is hiányzott belőle a katarzis és a látványelemek.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Peter Falk (Berlin felett az ég, A herceg menyasszonya)
- Egy ilyen filmet természetesen senki nem akart finanszírozni, Cassavetes színészi munkáiból szedte össze rá részben a pénzt, de jelentős összeggel szállt be bartája, Falk is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6412698799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása