Artúr filmélményei

A halál keresztútján (1990)

2016. szeptember 01. 00:25 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Coen, Joel
Műfaj:
neo-noir, vígjáték
Főbb szereplők:
Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, J. E. Freeman

Megjelenés: 1990, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/zYifReJJn4M
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-halal-keresztutjan-millers-crossing/movie-6574

Tartalom

A szesztilalom idején járunk Leo, az ír maffia fejének irodájában. Az alárendelt olasz maffia feje, Caspar (Jon Polito) és társa, a Dán épp arról igyekeznek meggyőzni Leót, hogy vegye le kezét a piti bukmékerről, Bernie-ről (John Turturro), mert az többször is átverte őket. A várakozással szemben azonban erre nem hajlandó, mire Casparék feldúltan, fenyegetőzve távoznak. Leo elmondja tanácsadója, Tom (Gabriel Byrne) értetlenkedésére, hogy nem hagyhatja veszni Bernie-t, mert halálosan beleszeretett annak testvérébe, Vernába, aki csak azért van a férfival, hogy Bernie-t védje vele, de egyébként simán lefekszik Tommal is. A két gengszter között háború tör ki. Hogy elcsitítsa az ügyet, Tom inkább bevallja Leónak, hogy lefeküdt Vernával. Leo erre természetesen kidobja, Tom pedig beáll Casparhoz. Első megbízása megölni Bernie-t, csakhogy Tom még sosem ölt, ráadásul látszólag ő is belezúgott Vernába...

Bármennyire is töröm a fejem, hiába olvastam el számos kritikát, nem találok a történetben központi témát. Itt egyedül a sztori számít, a  fordulatok, a poénok, némi dráma, no meg persze a gengszterfilmi mivolta - mintha stílusgyakorlatnak készült volna.

Megvalósítás

Leginkább a forgatókönyvet szokták dicsérni a filmben, amely valóban bővelkedik a fordulatokban, és bármennyire is játssza meg Tom a mindent előre sejtő sakkjátékost, valójában gyakran csak a szerencse segíti ki. Számomra ez a rengeteg fordulat kissé kontraproduktív volt izgalom szempontjából, hiszen előre lehetett tudni, hogy minden ajtó mögött lesz valaki meglepő. Viszont segítette az iróniát. A történet ugyanis meglehetősen sok parodisztikus elemet tartalmaz: a karakterek tipikusak (az olasz, az ír, a zsidó, a bokszoló, a rendőrfőnök... stb.), a tűzpárbajok valószínűtlenek, a párbeszédek manírosak, a helyzetek abszurdak. A karakterek többnyire kőegyszerűek, egyedül Bernie mutathatja meg több oldalát is. Hiába Tom a főszereplő, érzésem szerint ő se igazán mély, egyszerűen csak titokzatos. A történet két fő motívuma a Miller's Cross, azaz a halál keresztútja, ahol vagy meghalsz vagy újjászületsz, illetve Tom kalapja, amivel valódi egyéniségét, szándékait leplezi szerintem. Érdekes a film hangulata, amely ugyan vérfagyasztóan komoly, mégis tele van vicces megmozdulásokkal.

A film külsejére talán a stilizált a legjobb szó: nemcsak karakterei külseje tipikus, de a díszletekkel is rájátszanak erre a nagyon jellegzetes gengsztervilágra (lásd pl. a polgármester irodáját). A túl szép ír hangzású zene szerintem nem illik a film parodisztikus hangulatához. A képek nem voltak csúnyák, de nem éreztem őket különlegesnek. Az egyetlen látványos megoldás az erdő fáinak leveleit alulról mutató kameraszög volt, de ilyet látunk már pl. A vihar kapujában is.

Élmény

Szórakoztató, élvezetes film volt. Azt hiszem akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha túlzó gesztusai miatt eleve vígjátékként állunk hozzá, mégha nem is nevezhető igazán annak. Belekötni nehéz a megvalósításába, de nem nyújtott semmi pluszt, amiire felkaptam volna a fejem.

 

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Gabriel Byrne (Közönséges bűnözők), John Turturro (Dühöngő bika, Szemet szemért, A nagy Lebowski), Jon Polito (A nagy Lebowski, Halálsoron), Steve Buscemi (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Fargo, A nagy Lebowski), Mike Starr (Nagymenők), Michael Jeter (Halálsoron), Michael Badalucco (Dühöngő bika, Leon a profi), Frances McDormand (Fargo)
- A történet alapja ugyanaz a regény, amely A testőré is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9312698691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása