Artúr filmélményei

Harry és Sally (1989)

2016. október 31. 22:25 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Reiner, Rob
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Billy Crystal. Meg Ryan

Megjelenés: 1989, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/V8DgDmUHVto
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/harry-es-sally-when-harry-met-sally/movie-38652

Tartalom

Sally egyetem után épp New Yorkba készül költözni, ahogy barátnőjének pasija, Harry (Billy Crystal) is, ezért együtt teszik meg a majd' egynapos autóutat. Sally jókislány, Harry viszont okoskodó, cinikusabb alak, aki szerint nő és férfi közt nem létezhet barátság, míg Sally szerint ki lehet zárni a szexet egy ilyen barátságból. Nem igazán jönnek ki egymással, szinte haragban válnak el. Öt évvel később véletlenül összefutnak a reptéren, ahol kiderül, hogy Sally fülig szerelmes friss kapcsolatában Joe-ba (Steven Ford), Harry pedig szintén eljegyezte aktuális barátnőjét, Helent. Újabb öt évvel később újra összefutnak: Sally pont a napokban szakított Joe-val, Harryt pedig gyakorlatilag kidobta felesége. Mivel egyikük sem akar egyáltalán lefeküdni a másikkal, de élvezik egymás észrevételeit a kapcsolatokról ki-ki saját neme szemszögéből, úgy döntenek, hogy barátkozni kezdenek egymással...

Tök olyan, mint egy populárisabb Annie Hall: egy férfi és egy nő igyekszik rávilágítani a párkapcsolatokra. Egyikük szerint létezhet barátság férfi és nő között, a másik szerint nem, az egyik a szexet helyezi középpontba, a másik szerelmet, végül olyan szoros kapcsolat alakul ki köztük, hogy a szex már másodlagossá válik, és a szerelmük intimitása felülmúlja a testit.

Megvalósítás

A történet során bő tíz éven keresztül követhetjük nyomon Sally és Harry párkapcsolatait különféle helyzetekben: először még könnyed kapcsolataik vannak és elméleti oldalról közelítik meg a kérdést, majd a következő találkozásukkor már mindketten egy hosszabb és komoly kapcsolatban vannak. A következő állapot közvetlenül a szakítás után következik be, ezen a ponton elkeseredettek és kevésbé igénylik a kapcsolatot, így válhatnak barátokká. A történet nagy részét ez a szakasz teszi ki, gyakorlatilag lassan élettársakká válnak,épphogy csak a testi vonzalom marad ki. Mindezt folyamatosan megszakítják rövid bevágások idős párokkal készült interjúkkal, amelyben elmondják, hogyan jöttek ők össze. A történetek a lehető legváltozatosabbak, a közös pont tulajdonképpen csak annyi, hogy most éppen együtt vannak, nincs tanulság. Kicsit értelmetlen mellékszálon fut a két főszereplő legjobb barátainak szerelmi élete, akik közül az egyik megrögzött agglegény (Bruno Kirby), a másik nős férfi által hosszú ideje hitegetett szerető (Carrie Fisher). Sallyékkel szemben ők nem tökölnek, azonnal megragadják a lehetőséget és összeházasodnak. Van a filmnek egy ikonikus jelenete, az étteremben színlelt orgazmus, ami amúgy persze vicces, de teljesen hiteltelen szerintem abból a szempontból, hogy egyáltalán nem illik Sally karakteréhez.

Egyébként nem is szerepelt a forgatókönyvben, improvizáció, és Billy Crystal is gyakran eltért a szövegétől. Vele egyébként elégedetlen vagyok, túl visszafogott, kevés érzelem tükröződik rajta, Meg Ryan sokkalta jobb nála. De ez mégis összhangban van a film alaphangulatával ami amolyan csendesen bájos, kicsit vicces, kicsit romantikus, kicsit élethű, egyszóval limonádé, de a kedves, szívmelengető fajtából. Ehhez hozzátartozik még, hogy az idős párok történetei mint valódiak (bár a párokat magukat színészek játsszák), és az egész film helyzetei Reiner, a rendező, valamint a forgatókönyvíró élettapasztalatán alapul. A technikai megvalósítása, azaz a dallamok, a narrálás a hangulathoz illőek, de nem sok látványelem található benne. Az egyedüli érdekesebb megoldás az osztott képernyő használat a telefonbeszélgetések alkalmával, de ezt Reinertől már láthattuk korábban is.

Élmény

Aranyos, néhol vicces, életszerűen romantikus befejezéssel, de semmi különleges, amitől emlékezetessé válhatna számomra. Romantikázni vágyóknak mindenesetre ideális.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Billy Crystal (A turné, A herceg menyasszonya), Carrie Fisher (Csillagok háborúja), Bruno Kirby (A keresztapa 2, A turné), Steven Ford (Szemtől szemben), Tracy Reiner (Drágán add az életed)
- Steven Ford apja az amerikai elnök Ford.
- A filmben feltűnik Tracy Reiner a rendező felesége, és Estelle Reiner, az anyja is kisebb szöveges szerepben.

Következik: Chelsea-lányok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5112698601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása