Artúr filmélményei

Beverly Hills-i zsaru (1984)

2017. szeptember 09. 22:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Brest, Martin
Műfaj:
akció, vígjáték
Főbb szereplők:
Eddie Murphy

Megjelenés: 1984, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/7aYmBrXyISA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/beverly-hills-i-zsaru-beverly-hills-cop/movie-7890

Tartalom:

Axel fiatal, tehetéges nyomozó, aki utcai rablóból lett utcai pandúr Detroit iparvárosában, így módszerei és hozzáállása gyakran kiveri a biztosítékot főnökeinél. Egy nap meglátogatja egyik barátja a messzi Beverly Hills-ből, aki nem tért le teljesen a rossz útról és meglepően sok pénz, valamint német értékpapírok vannak nála. Jól szórakoznak, ám váratlanul Axlet leütik, és mire felébred, barátját holtan találja. Az elkövetés módja profikra utal, ezért saját szakállára nyomozni kezd és Beverly Hills-be utazik. Barátja egykori főnöke, Victor (Steven Berkoff) nagymenő műkincskereskedő, de Axelnek szemet szúr, hogy azonnal idegessé válik, amint megemlíti az áldozat nevét. Ellátogat a raktárába, ahol rájön, hogy a műkincskereskedés csak fedősztori, valójában csempészettel, pl. német értékpapírokéval foglalkozik. A helyi erők azonban egészen más körülmények között és módszerekkel dolgoznak, ők kifinomult emberekhez szoktak hozzá, nem a csibészeskedő Axeléivel, ezért előbb őket kell kicselezni és meggyőzni...

Ezen a történeten se kell sokat filozofálgatni; tipikusan az a film, aminek lényege a műfaja, azaz akcióvígjáték. Ha komolyan akarnánk venni, akkor mondhatjuk, hogy a jó mindig győz és kell egy kis zsiványság az élethez.

Megvalósítás:

A hangulat megalapozása érdekében azonnal egy vérbeli autósüldözéssel kezdük, hogy megismerhessük a bűnös, lepusztult várost és a lepusztult rendőrkapitányságot a lepusztult rendőreivel, köztük Axellel, aki nem rest szokatlan és kockázatos módszerekhez folyamodni a siker érdekében. A következő rész a motivációt megalapozandó behoz egy régi barátot és persze az okot, hogy miért is kell az ország másik végébe utaznia főhősünknek (amúgy: rendőri fizuból átszelni az országot egy ötórás repülőút keretében mennyire reális?). És erre fut ki az egész történet, hiszen míg Detroit egy munkás város, addig Beverly Hills-ben dúsgazdag emberek élnek, póló helyett elegánsan vagy nevetségesen modern módon öltözködnek, vagány autóik vannak és a legolcsóbb hotelszoba is drágább minden másnál, amit Axel el tud képzelni. Ehhez mérten a lakói is kifinomultak, excentrikusak, még a rendőrök se alkalmaznak erőszakot (amit a film még elfogadhatóank ábrázol - érdemes összevetni egy mai nyomozós sorozattal, hogy mennyit fejlődött a kultúrájuk). Alapvetően ez minden humor forrása, illetve Axel lazasága és dörzsöltsége az itteni zsaruk karótnyeltségével és jóhiszeműségével szemben. Kicist olyan ez, mint a népmese: az egyszeri, furfango szegénylegény elmegy a királyhoz és lóvá teszi az urakat.

Az Axelt alakító Eddie Murphy itt még szemtelenül fiatal, mindössze 23 éves, de már túl van első nagyobb filmszerepén és persze már befutott komikus. Állítólag rengeteget improvizált. Nem tudom ez az 1980-as években viccesnek számított-e, de a káromkodások és a harsány megnyilvánulások mai szemmel nem azok. Viszont neki van a legaranyosabb nevetése. Ami látványt illeti, olyan, mint bármely más 1980-as évekbeli akciófilm: autós üldözések, karambolok, gépfegyvertűz, kaszkadőresések (az egyik jelenetnél nagyon durván ki lehet szúrni, hogy Murphy helyett egy dublőrt löknek át az ablakon). Ehhez mérten a zene is a nyolcvanas évek tökéletes leképezése, ütemes, fílgud szintipop. Na és persze nem feldkezhetünk meg az iszonyat karakteres főtémájáról, ami ugyan nem tesz a filmhez semmit, de lehetetlen nem felismerni azonnal.

Élmény:

Meglepődötten láttam a film megnézése előtt, hogy az értékelések egyáltalán nem olyan kimagaslóak, mint amit emlékeim alapján vártam volna, de aztán megértettem, miért. Sajnos az idő vagy inkább a felnövésem ennek a filmnek se tett jót, kevés az igazán vicces poén, amin nem segít a rendezés sem. Egyes 1930-as évekbeli screwballokra volt jellemző, hogy nem tudták eltalálni a mai ízléshez tartozó poénütemet, és itt is megesett ez jópárszor. De azért korrekt, megfelelő elegye az akciónak és a vígjátéknak, lehet rajta szórakozni.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Steven Berkoff (Mechanikus narancs, Foglalkozása: riporter, Barry Lyndon), James Russo (Volt egyszer egy Amerika), Paul Reiser (A bolygó neve Halál), Jonathan Banks (Airplane)
- Ez a film minden idők harmadik legsikeresebb 18+ filmje.
- Állítólag készül a negyedik rész is.

Következik: Én, Kuba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7112768908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása