Artúr filmélményei

Sötét zsaruk (1997)

2017. október 15. 21:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Sonnenfeld, Barry
Műfaj:
akció, sci-fi, vígjáték
Főbb szereplők:
Tommy Lee Jones, Will Smith

Megjelenés: 1997, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/HYUd7AOw_lk
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/men-in-black-sotet-zsaruk-men-in-black/movie-1630

Tartalom:

Létezik egy titkos kormányszerv, amely a Földön tartózkodó földönkívülieket felügyeli. A szervezet ügynökei D és K ügynök (Tommy Lee Jones), D ügynök azonban kiöregedett és visszavonul. Eközben James, a fiatal és meglehetősen jó fizikumú rendőr kitartóan üldöz futva egy bűnözőt, aki meglepetésére hüllőszemű és simán felrohan egy épület oldalán, dacolva a gravitációval. A jelentését persze nem akarja elhinni a főnöke, ekkor azonban váratlanul beállít K ügynök és meghívja James-t a titkos szervezetbe D ügynök helyére. Mint kiderül, a Föld mintegy negyven éve lépett kapcsolatba a földönkívüleikkel, akik semleges területnek, menekülttábornak használják a bolygót a bolygó nélkül maradtaknak. Eközben nem messze egy űrhajó száll a Földre. a lény azonnal végez a közeli farmerral és magára ölti külsejét (Vincent D'Onofrio). Célja, hogy megszerezze egy, a Földön tartózkodó faj erőforrását, hogy azzal leigázhassa őket. Csakhogy akiket megöl az energiaforrásért, azok a másik faj királyi tagjai; K és az újdonsült J ügynökre hárul a feladat, hogy megszerezzék az energiaforrást, mielőtt háború törne ki...

A történet csak nagyon szőrmentén érint olyan témákat, mint az emberiség viszonylagos helye a világegyetemben vagy az ödüsszeuszi kíváncsiság vs nyugodt élet. Eredetileg itt is többet filozofálgattak volna, de végül kivágták. A későbbi részekben valamivel nagyobb teret kapnak majd. Így aztán egy akció-sci-fi-vígjátékot kapunk, amiben egyedül a sci-fi vonulat kölcsönöz némi szokatlant neki.

Megvalósítás:

Nem a rejtélyeken van a hangsúly; három fő történetszál van, K-é, J-é és az ellenséges űrlényé, ebből pedig az első kettő pár perc után összefut, miközben már az első jelenet leleplezi a titkos kormányszervezetet és tevékenységét. A továbbiakban se bonyolítják túl, néhány vázlatszerűen felvillantott esemény adja a bonyodalmat. Alapvetően az egész történet arra a humorforrásra épül, hogy J rácsodálkozik mindarra, amit eddig nem is sejtett - és egy visszatérő poén, hogy de, tulajdonképpen tök nyilvánvaló volt, hogy xy földönkívüli. Ilyesmik a főbb karkaterek is: K a szigorú, tapasztalt öreg, aki belül nagy drámákat él át - bár ebből keveset láthatunk - , míg J a kekeckedő, értetlenkedő, vicceskedő újfiú.

Természetesen ez se az a film, ami különleges kameratechnikákkal kísérletezne, így a legfőbb látványelemeket az űrlények jelentik. Szerencsére itt még nem uralkodott a számítógépes animáció, épp egyensúlyban volt a kettő. Tök jók voltak a maszkok, és ahol csak kiegészítőként szerepelt az animálás, ott nem volt zavaró. Ahol viszont kizárólag azzal dolgoztak, ott illúzióromboló volt, ahogy lenni szokott.

Élmény:

Annak idején tucatszor végignéztem, és azt hiszem ez az a fajta film, amit az összes hibájával együtt is élvezetes újra- és újra megnézni. Lendületes, sodor magával, újra és újra meglepődök J-vel együtt a világ dolgain. A legtöbb poén üt, egyesek erőltetettek, de összességében jó szórakozás.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Tommy Lee Jones (Nem vénnek való vidék), Vincent D'Onofrio (Acéllövedék), Siobhan Fallon Hogan (Forrest Gump), Kent Faulcon (Amerikai szépség), David Cross (Guffmanre várva, Egy makulátlan elme örök ragyogása)
- A nagy sikerre való tekintettel még két újabb rész készült a filmhez és hamarosan újabb következik egy reboot formájában.
- Sonnenfeld, a rendező operatőrként kezdte olyan filmekben, mint a Harry és Sally vagy A halál keresztútján.

Következik: Huszadik század

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9012975770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.16. 16:43:12

Vincent D'Onofrio az egyik legjobb karakterszínész, ő nagy kedvencem. A Law and Oreder Criminal Intent c. sorozatnak volt az egyik főszereplője, ott tűnt fel. Sajnos nincs túl sok jó filmje, ami nagy kár, mert nagyon jó színész.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2017.10.16. 16:44:08

a full metal jacketben még kicsit sok volt nekem.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.10.18. 07:28:35

@Time Goes By: Fura volt ráébrednem, hogy ő az Acéllövedék Gomerja... itt zerintem tök jó volt a testmozgása, mert ugye arcjátékról nem nagyon beszélhetünk :D

El is felejtettem beleírni a posztba, hogy kezdetben az ő jelenetei elég horrorisztikusak voltak, nem annyira viccesek.
süti beállítások módosítása