Artúr filmélményei

A siker édes illata (1957)

2015. január 29. 13:06 - Liberális Artúr

 

Rendezte: MacKendrick, Alexander
Műfaj:
film noir
Főbb szereplők:
Burt Lancaster, Tony Curtis

Megjelenés: 1957, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/yn5w8bkRCZU
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/a-siker-edes-illata-sweet-smell-of-success/movie-43568

Tartalom

A felszínen egy pszichopata pleytkarovatvezető (Burt Lancaster) és feltörekvő partnerének (Tony Curtis) együttmőködése annak érdekében, hogy elszakítsanak egymástól egy fiatal szerelmespárt, aminek a női fele nem mellékesen a rovatvezető húga.

Ennél picivel általánosabban megfogalmazva, a film lényege az emberi értékeket (szerelem, tisztesség) figyelmen kívül hagyó, rideg valóság. A film sajnos - vagy nem - reménykeltő befejezést kapott, nem vitték következetesen végig, ahogy a gyakorlatiasság eltiporja az eszményeket.

Képi világ

A film végig sötétben vagy helyiségekben játszódik - a fenn említett reménykeltő befejezést hivatott tükrözni, ahogy először a film során, épp az utolsó jelenetnél látjuk felkelni a napot, amely felé a rovatvezető húga távozik.

sss.jpg

Gyakori megoldás alsóbb szemszögből filmezni, illetve háttérben hagyni embereket, és a közelebbire fókuszálni - ezzel is jelzik a film adott pontjain, ki épp hol áll erkölcsileg vagy hatalmilag.

Élmény

Egy egyszerű filmecskére számítottam, ehelyett kaptam egy nagyon nyomasztó ábrázolást a világról. Erőszak nélkül kegyetlen. Mindenképpen emlékezni fogok rá, de ha a fentebb említett lezárás is hasonlóan pesszimista lett volna, mint a történet nagy része, nagyobb hatást gyakorolt volna a film.

Több színész teljesen hiteles volt, a legerősebb jelenet talán a rovatvezető első feltűnése volt, szinte megfagyott bennem a vér annak ellenére, hogy ezt nem támogatta semmilyen különösebb filmes eszköz. A karakter leginkább Clancy Brown vérgeci szerepeire emlékeztet, ha lenne remake, neki kellene eljátszani.

Nem volt unalmas, de az izgalom inkább a gyomorgörcsből adódott, mintsem egy kellemes bizsergésből. Mivel nem volt előképem, összességében pozitívan csalódtam.

Érdekességek

- Valós eseményeken alapul
- A rovatvezető karakterét egy szervezet beválasztotta a 100 leggonoszabb szereplő listájára
- Az a fránya idő... Kénytelen voltam utánanézni pontosan, mit is csinált egy press agent az 50-es években, mert kicsit zavaros volt, miből él Tony Curtis karaktere.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr912699565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.11.19. 13:27:48

Érdekes.. rám nem hatott annyira nyomasztólag. Mindenképpen szokatlan film volt, kellett egy jó fél óra ahhoz, hogy ráhangolódjak... először nem éreztem, hogy tulajdonképpen merrefelé, milyen műfajban haladunk, és ez egy kicsit megnehezítette, hogy ráhangolódjak. A vége nekem kifejezetten tetszett. Milyen sablonos lett volna, ha a lány végül mégis kiugrik... nekem pont ez tetszett benne, hogy olyan életszerű volt... Ha igazából ki akart volna ugrani, akkor előtte nem telefonál Falco-ért, hogy jöjjön oda...
süti beállítások módosítása