Artúr filmélményei

A játékszabály (1939)

2015. április 04. 19:57 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Renoir, Jean
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Nora Gregor, Paulette Dubost, Marcel Dalio

Megjelenés: 1939, Franciaország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/qxs4P6u1EiI
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/a-jatekszabaly-la-regle-du-jeu/movie-8030

Tartalom

Pilóta száll le Párizsnál, miután átrepülte az Atlanti óceánt. Hősként ünneplik, de őt nem érdekli az éljenzés; csak a szerelmére gondol, aki nem jelent meg a fogadásán. Szerelme ugyanis előkelő, férjes asszony, nem kompromitálhatja magát. Közös barátuk, Octave (maga Renoir alakítja) közbenjárására a férj - aki közben szakítani készül szeretőjével - meghívja birtokára valamennyi szereplőt és még sok más előkelő urat és hölgyet, hogy egy vadászattal egybekötött mulatság mellett rendezhessék szerelmi viszonyaikat.

Ez az igen előkelő társaság vadászik, mulatozik, szórakozik, kicsapong, beleértve a ház urát és úrnőjét. Az őket kiszolgáló személyzet szintúgy. A fő cselekményszál teljesen súlytalan, a lényeg a társas érintkezésben, a "játékszabályokban" van: amíg mindenki a normák szerint viselkedik, nem okoz botrányt semmilyen nyilvánvaló bűn. A bonyodalom abból adódik, ha egyesek ezeket megszegik, mert nem tudnak vagy nem akarnak ezeknek megfelelni.

Megvalósítás

Bár nem elsőként alkamazta ezeket, de több, akkoriban nagyon modernnek számító képi és hangi újdonságot is felhasznált a rendező.

Élmény

Megértem, miért bukott meg az addig legnagyobb francia költségvetésből készült film: nem cselekményközpontú, kissé szétesettnek tűnik, magam sem tudtam sokáig, minek tekintsem mialatt néztem. Végig volt benne valami baljós félelem, de egy ponton annyira komikussá vált, hogy azt hittem, ez vígjáték, csak rosszul álltam addig hozzá. Nevezzük tragikomédiának.

A film egy korkép az alakoskodásba kényszerült francia társadalomról, ami előtt már fel-feltűnik az újabb háború. Ez nem belemagyarázás az 1939-es dátumba, a vadászat-jelenet egyértelmű háborús mészárlás volt.

Összegezve, hiába tartják az egyik legnagyobb filmnek, nehéz befogadni, és nem igazán szórakoztat. Zeneműnek tartják, amit újra és újra meg kell nézni, hogy igazi élvezetet nyújtson, és nálam itt bukik el. (Noha kétségkívül voltak benne remek részek és mondatok. Pl.: "Corneille, vessen véget ennek a komédiának!" vagy "Mindenki hazudik. A kormányok, a rádiók, a mozi, az újságok.")

Érdekességek

- A filmet többször betiltották, amiért rossz képet fest a franciákról.
- Renoir neve hallatán nem véletlenül jut eszünkbe az impresszionista festő: a rendező apja volt az, és a család többi tagja is a filmiparban dolgozott kisebb-nagyobb sikerrel.


- Renoir első felsége, első filmjeinek színésznője apja utolsó modellje volt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr212699515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.10.18. 00:53:14

Megdöbbentő, hogy mennyire különbözőképpen láttuk ezt a filmet. Engem kifejezetten szórakoztatott, a hosszú snittek meg egyébként is a kedvenceim (Jancsó miatt is). Az öt általam látott Renoir film közül talán ez tetszett a legjobban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.10.18. 07:55:13

@moodPedro: Ilyenkor sajnálom, hogy más a sorrendünk; mint a dátumból és a kurta írásomból látszódik, itt még nagyon az elején voltam a kis projektemnek, és szinte biztos, hogy mai szemmel máshogy látnám a filmet. Itt még nem voltam felkészülve a hosszú vágásokra vagy a központi cselekmény hiányára.

Talán egyszer újranézem...
süti beállítások módosítása