Artúr filmélményei

Aguirre, Isten haragja (1972)

2015. május 02. 09:23 - Liberális Artúr

Rendezte: Herzog, Werner
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Klaus Kinski

Megjelenés: 1972, Németország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/eJDuicFyJPg
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/aguirre-isten-haragja-aguirre-der-zorn-gottes/movie-22

Tartalom

1560 végén Pizarro perui expedíciót vezet Eldorádó után kutatva. Kisebb előőrsöt küld előre, amelyik Aguirre (Klaus Kinski) vezetésével függetleníti magát Pizarro és a spanyol korona alól, maguknak követelve a vágyott kincseket, és mindazt a földet, amit tutajukon sodródva látnak. A környezet azonban ellenséges. . .

A film szinte végig arról szól, ahogy a folyón sodródnak a tutajon. Erősen szimbolikus, alapvetően itt az emberi pszichét látjuk megjelenni a filmvásznon.

Megvalósítás

Ami először szembeötlött, hogy a színészek nem mozognak sokat, illetve hosszan mutatja a kamera őket kimerevített pózban. Eszembe jutottak Tiziano festményei; ezek a beállások egyértelműen a gyarmatósítókról készült barokk festményekre hajaztak. A kamera kezelése kissé rángatózós, amivel valószínűleg Aguirre nem túl szilárd elmeállapotára akartak utalni. Itt láttam először a Mátrixban csúcsra járatott módszert, amikor a kamerával körbeforgunk a középpont körül.

Mivel a film szimbolikus, a karakterek nem annyira életszerűek, inkább a jelentésüket próbálják megjeleníteni. Leglátványosabban ez Aguirre torz testtartásában jelenik meg, egyébként a színészek bábszerűek, mint A vadász éjszakájában vagy A félelem megeszi a lelketben.

Élmény

A film számomra az Apokalipszis most előfutára (bevallottan Coppola szerint is az), de nemcsak az egzotikus folyón való hajózás miatt, hanem mert ahogy az utódjánál, itt is folyamatosan jutottunk el a civilizálttól egy primitív emberig, bár itt a fókusz egy gonoszabb síkon van. A záróképet sokan itt is hatásosnak találták, nekem kevésbé jött át sajnos.

Érdekességek


- Aguirre létező személy volt, ahogy Ursua és Carvajal szerzetes is (de ő 1584-ben halt csak meg).
- A film is megtörtént eseményeken alapul: az út valódi célja az volt, hogy Eldorádó igézetével elcsaljon katonákat a perui polgárháborús környezetből. Aguirre valóban kinyilvánította függetlenségét Spanyolországtól, a mai Venezuela területén azonban bekerítették. Ekkor megölte lányát, hogy azt ne méltatlan emberek tegyék meg. Aguirrét lelőtték.
- Ahogy Kinski, úgy Herzog is legendásan őrült: a kamerát és a majmokat egyszerűen ellopta, mert kellett neki a forgatáshoz.
- Klaus Kinski lánya Natassja Kinski.
- A filmben a nemest az a Peter Berling alakítja, aki szintén szerepelt a Krisztus utolsó megkísértése, illetve a Sátántangó c. filmekben is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8312699475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása