Artúr filmélményei

A mandzsúriai jelölt (1962)

2015. május 16. 16:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Frankenheimer, John
Műfaj:
hidegháborús, neo-noir, thriller
Főbb szereplők:
Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh
Megjelenés:
1962, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 2 óra
IMDB:
8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/4LDfx_bsVJU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-mandzsuriai-jelolt-the-manchurian-candidate/movie-66872

Tartalom

A koreai háborúban az ellenség elfog egy csapat amerikai katonát, és egyiküknél, Raymondnál agymosással elérik, hogy adott jelre kövesse minden parancsukat. Társa, Ben (Frank Sinatra) álmában azonban felidéződik mindez, de bizonyítani nem tudja, és nem tudni azt sem, mi lesz Raymond feladata. Mindeközben Raymond demagóg politikus mostohaapja igyekszik minél feljebb kerülni a ranglétrán, de a háttérből valójában Raymond anyja irányítja a pályafutását, és Raymond életét is igyekszik minél jobban kontrol alatt tartani.

Fura film, mások ezt azzal tudják le, hogy a szatíra és a thriller elegye, de ezen túl is van még benne pár megmagyarázhatatlan dolog, ami inkább paródiára emlékeztet. A thriller a cselekményből adódik, ezt nem kell külön elmesélni; szatirikus is, mert a 12 dühös emberhez és a Dr. Strangelove-hoz hasonlóan az 1950-es évek irracionális félelmeire épít. Arra sehol sem találtam magyarázatot, hogy miért érzem paródiának, de számos ponton bizarrba megy át a film.

Megvalósítás

Túl sokat nem tudok most írni, se képben, sem hangban, sem színészekben nem volt túl érdekes a külső. Ezeknek a hiányát némileg ellensúlyozta a gyakran groteszk történet és az abból adódó groteszk látvány.

Élmény

Fura film, és ahogy ezt írom, egyre kevésbé vagyok benne biztos, hogy szándékosan volt-e ez a cél. Szatirikus, de nem igazán vicces, thriller, de nem nagyon izgalmas. Van benne beteges tragédia, de mégsem érint meg minket annyira, és van szerelmi szál is, ami látszólag teljesen feleslegesen került a filmbe. Nem fog unatkozni, aki megnézi, de mintha egyik üzenetét sem lenne képes átadni igazán a film, pedig többel is próbálkozik.

Érdekességek

- Frankenheimer rendezett később második részt a Francia kapcsolat c. filmhez.
- Janet Leigh-jel már találkozhatunk korábban a Pszichóban.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9012699449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.01.26. 08:35:13

Meggyőződésem, hogy azert ilyen hatástalan ma ez a film, mert elvesztette aktualitását. Akkoriban a szovjet volt az ördög maga, es a pszichologiai trükkök misztikuma még új volt. Nekem annyira tűnik komolynak, mint egy james bond film. Semennyire, de akkor annak szánták.
süti beállítások módosítása