Artúr filmélményei

E. T., a földönkívüli (1982)

2015. május 23. 07:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj:
fantasy, sci-fi
Főbb szereplők:
Dee Wallace, Peter Coyote
Megjelenés:
1982, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 2 óra
IMDB:
7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/DSx8Jobx-Gs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/et-a-foldonkivuli-et-the-extra-terrestrial/movie-506

Tartalom

Egy napon földönkívüli expedíció érkezik egy amerikai kertváros közelébe, ám egyikük véletlenül itt ragad. A csonka családban élő, kamaszkor kapujában álló Elliot találkozik először az idegennel. E. T. az idegen Elliottal az érzelmein keresztül kommunikál. Összebarátkoznak, és a hatóságok elől menekülve megpróbálnak kapcsolatba lépni az űrhajóval, hogy E. T. hazamehessen.

Őszintének kell lennem, nem esett le miről szól a film, ezért kb. végig szitkozódtam magamban, hogy mi ez a sz#&!/% f/!=om ge{@ség? Hogy ez most a film hibája vagy a nézőé, mindig nehéz eldönteni. Ebben az esetben inkább magam okolnám, ellentétben a Vétlen Baltazárral. Úgyhogy ezennel üzenem mindenkinek és magamnak: a mesebeli lények és az állatok MINDIG szimbólumok!

Szóval a feltámadó E.T. (azaz EllioT) lehetne akár Jézus is, de ezt Spielberg tagadta zsidóságára hivatkozva. Ugyanerre hivatkozva viszont megemlítette, hogy E.T. a kisebbség, kívülállóság megtestesítője is. Sokkal kifejezőbb munakcíme volt a filmnek az "A Boy's Life", és ezáltal könnyebben megérthetjük a filmben is felvetett Pán Péter párhuzamot, illetve E.T.-t magát, mint a mindannyiunkban meglévő gyermeki személyiségmagot.

Megvalósítás

Gyerekkel kéne nézni, felnőttként nekem nem volt izgalmas a film. Az elejének hangulata horrorisztikus, a vége elvileg sírós, de nem éreztem egy pillanataig sem annak, talán mert öreg vagyok, talán mert tudtam, hogy mi következik.

A fények és árnyékok hatásosak, de méginkább az az alacsony, gyerekszemszögből történő felvétel. A felnőttek az anyát kivéve szinte végig arctalanok, gyakran csak derékig látszódnak. Ők az igazi idegenek. Sci-fi mivolta ellenére a film nem különösebben látványos.

A gyerekekre épülő történet mindig kockázatos a színészi képességek miatt, de viszonylag korrektek a szereplők és a karaktereik is. E.T. bábuja kissé merev, de legalább valódi, nem úgy mint Gollam.

Élmény

Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje a közönség és a kritikusok szerint is az ifjúsági filmek egyik legnagyobb klasszikusa. Miután megmondták, megértettem a báját, de sajnos rossz hangulatban kapott el a film :( Ha legközelebb megnézem, biztosan jobb véleménnyel leszek róla.

Érdekességek


- Harrison Ford is szerepelt a filmben egy rövidke jelenet erejéig, de végül kivágták.
- Lucas jóbarátja Spielbergnek, így a filmbe több Csillagok háborújás figura is került, legszembetűnöbben talán a halloweeni Yoda. Cserébe Lucas E.T. faját is szerepeltette a Csillagok háborúja első (1999-es) részében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8612699441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása