Artúr filmélményei

Terminátor 2: Az ítélet napja (1991)

2015. július 31. 19:51 - Liberális Artúr

Rendezte: Cameron, James
Műfaj:
sci-fi
Főbb szereplők:
Arnold Schwarzenegger

Megjelenés: 1991, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/OOqIS8_8B9E
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/terminator-2-az-itelet-napja-terminator-2-judgement-day/movie-8912

Tartalom

2029-ben az öntudatra ébredt gépek harcolnak az emberiség ellen. Hogy letörjék az emberi ellenállást, a gépek visszaküldenek egy alakváltó robotot 1991-be, hogy végezzenek az emberek majdani vezérével, aki ekkor még csak gyerek. Hogy ezt megakadáylozzák, az emberek is visszaküldenek egy saját robotot, a terminátort, hogy védje meg a gyereket. Mivel a védelmező robot ismeri a "múlt" eseményeit, a gyerek és anyja megpróbálják elkerülni az 1997-ben kirobbanó apokalipszist.

A film fő mondanivalója talán az, hogy embert ölni nem szép dolog, de közben meg mindezt elég bugyután teszi, hiszen mindent erőszakkal akar elérni (ha nem is hal meg senki közben). Az emberiség emberiességének erkölcsi fölényét mutatja még a robotokkal szemben az is, hogy a terminátor tanulékonyságának köszönhetően képes megtanulni az emberi érzelmek jelentését, és ezáltal picit ő maga is emberré válik. Esetleg még beleszuszakolhatjuk az eleve elrendelés vs. szabadság kérdést, de erre nem szán sok időt a film. Rendre a film szemére vetik az időutazásos paradoxonját, de szerintem lényegtelen, és akkor se lenne rosszabb a film, ha a jövő helyett a jelenből jönnének a robotok és a jövő ismerete helyett egy ketyegő bomba jelentené 1997-et.

Megvalósítás

Korának legdrágább filmjeként bővelkedik az akciójelenetekben, jóval több autó törik benne össze, mint amennyire szükség lenne, de a robbanások és zúzások látványosak, még valódiak, ahogy a robotok is. Ami animált és a legfontosabb látványelem a filmben, az a jövőből visszaküldött gyilkos alakváltó, "folyékony fém" robot. Amikor még gyerekkoromban láttam a filmet, a legnagyobb királyságnak tűnt, de sajnos az idő nem kímélte, hallatlanul bénának tűnik sokszor. De szerencsére nem mindig, és a folyós tulajdonáságát elég kreatívan használták ki.

A gyerekszínészek mindig gyengéi egy filmnek, és hát Schwarzenegger... nos, az érzelemmentes robot szerepe legalább illik rá. De a karakterek legalább vagányak, a hekker, motorozó kiskamasztól a harcos anyukán át napszemüveges terminátorig.

Élmény

Ezen a filmen is fogott az idő; 1991-ben még élhetett valamennyire a hidegháborús hangulat, ami hátteret adott a nukleáris apokalipszis realitásának, de mára már ez is a fantasztikum kategória. A vagány akciójelenetek időtállóak, az animáció sajnos már nem az. A történet felnőtt fejjel kevés. Spoiler: 1997-ben nem jött el a világvége.

Érdekességek

- Arnold Schwarzenegger a testépítő sportágban ért el sikereket először, majd a filmezés után politikai babérokra is tört: feleségül vett egy nőt a Kennedy-klánból és Kalifornia kormányzójának a címét is elnyerte.
- Linda Hamilton és a rendező Cameron egy párrá lettek később.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jenette Goldstein (A bolygó neve: Halál, Titanic), Castulo Guerra (Közönséges bűnözők), Michael Biehn (A bolygó neve: Halál), Sven-Ole Thorsen (Gladiátor)
- Amikor Linda Hamiltonból és az elmegyógyintézer őréből kettőt látunk, az nem trükk; mindkettő színésznek van ikertestvére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1812699305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása