Artúr filmélményei

A nap vége (1957)

2015. október 29. 22:00 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Bergman, Ingmar
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Victor Sjostrom

Megjelenés: 1957, Svédország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/EwMgTyVbCS0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-nap-vege-smultronstallet/movie-1773

Tartalom

Isak "bácsi" idős, özvegy doktor, hosszú autóútra indul, mert kitüntetik eddigi munkájának elismeréseképpen. Vele tart menye, Marianne is, aki beszélgetésük során rádöbbenti, hogy nem feltétlenül élte helyesen az életét. Eközben nyugtalanító álmokat és látomásos emlékképeket is lát, amelyek addigi életére refelktálnak. Az út során több stoppost felvesznek, akik szintén saját életére emlékeztetik: Sara (Bibi Andersson) és két, isten létén vitatkozó barátja régi szerelmét eleveníti fel, a durván veszekedő középkorú házaspár pedig rossz házasságát. A díjátadón találkozik fiával (Gunnar Bjornstrand) is, aki Marianne-nal épp válófélben van, mert míg Marianne akar gyereket (és terhes), ő nem.

Tulajdonképpen nem rejti a film véka alá üzenetét, elég egyértelmű szimbólumokkal dolgozik. Isaknak végig kell menni saját életútján és szembesülni azzal, hova jutott és hogy mik lehettek ennek az okai. Alapvetően nem volt egy vidám és sikeres élete magánéleti szempontból, de a film vége mégis pozitívan zárul, mert megnyugvást talál szép emlékeiben és fia jól végződő válságában.

Megvalósítás

A film legérdekesebb részei az álmok, amelyke rendre szimbolikusak. Az első álom már szinte avantgárd horrorfilmbe illő volt, amin sokat segített az annyira erős megvilágítás, hogy szinte fénylett a kép; a második álom inkább az expresszionizmust és a szürrealizmust idézte erős árnyékokkal, isteni megmérettetéssel, ahol minden diák alapfélelmét, a feleltetést idézték meg.

Az álmodozásos részek ezzel szemben inkább idillinek voltak beállítva, tisztának, naposnak tűntek a képek, a családi hangulat pedig felhőtlennek. Itt emlékképek szerepeltek, amelyet az öreg Isak szabadon bejárhatott.

Élmény

Bát sokar nem tudtam róla írni, abszolút hangulatos film volt, jól ható álomképekkel, érthető filozofálgatással, szerethető és hitelesnek tűnő karakterekkel. Ha a Fanny és Alexander önéletrajzi ihletésű volt, az erre a filmre különösen igaznak tűnik, hiszen fontos szerepet kap benne az szülő-gyermek kapcsolat és viszonyuk tisztázása.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Bibi Andersson (Persona), Gunnar Bjornstrand (Persona, Fanny és Alexander), Max von Sydow (Az ördögűző)
- Még életben vannak: Bibi Andersson (79), Bjorn Bjelfvenstam (86), Max von Sydow (86), Gio Petre (77), Gunnel Lindblom (83), Maud Hansson (77), Lena Bergman (71)
- A második álomjelentben nyüzsögniük kellett volna a kígyóknak, ám ez a rész kimaradt a filmből, ugyanis az állatok előző este megszöktek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1012699153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása