Artúr filmélményei

Rio Bravo (1959)

2015. október 31. 13:55 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hawks, Howard
Műfaj:
western
Főbb szereplők:
John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ward Bond

Megjelenés: 1959, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/WPO12ZzGS84
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/rio-bravo-rio-bravo/movie-7676

Tartalom

A vadnyugati Rio Bravóban egy kocsmai verekedés során egy rosszarcú férfi lelő egy fegyertelen embert. Gyilkosságért letartóztatják, ő azonban nem akárki: bátyja pénzzel és sok emberrel bíró földbirtokos, aki nem retten vissza bérgyilkosok felfogadásától. A seriff, Chance (John Wayne) azonban hajthatatlan; segítőivel, az alkoholizmustól szabadulni próbáló Dudással és a sánta, mogorva Stumpyval (Walter Brennan) szembeszállnak a túlerővel. Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, szélhámosnő érkezik a városba, és folyamatosan bosszantja a seriffet.

A film válasz az 1952-es Délidőre, amelyben a seriff csalódik a helyi közösségben és ezért lemond róla. A Rio Bravóban ezzel szemben a seriff kész egyedül is szembeszállni a gonosszal és kitart némileg diszfunkcionálisnak tűnő bajtársai mellett is.

Megvalósítás

 

A film eleje a legérdekesebb része, ugyanis az első pár perc eseményei szövegmentesek, csak a tettek beszélnek viszonylag hosszan. Ez később is megismétlődik abban a formában, ahogy mozdulatokkal beszélnek szöveg helyett. Legjellemzőbben erre Dudás cigarettázását szoktátk felhozni, ugyanis az elvonási tünetektől remegő keze miatt képtelen sodorni, mindig Chance-től kap kölcsön.

Dudás egyébként is a legérdekesebb pontja volt számomra a filmnek, ahogy alkoholizmusa miatt megszégyenül, próbál talpra állni Chance gondoskodása mellett, küzd és újra elbukik és újra talpra áll - egyszóval emberien gyenge. A törvény ezen három emberének kapcsolata viszi a filmet, ahogy folyton civakodnak, de azért szó nélkül segítik egymást. Minden másban azonban számomra ez a film borzalmas, talán ez tetszett idáig a legkevésbé. Stumpy folytonos vénasszonyos kárálása inkább idegesítő, mint vicces, érthetetlen, hogy az akcióhős sármőr szerepét miért egy öregedő színésszel adatják elő (épp ahogy Hitchock tette ezt és James Stewarttal és Cary Granttal), ami a szerelmi részt teljesen hiteltelenné teszi. A főgonoszt nem is látjuk szinte, teljesen súlytalan, a mexikói szállodatulajdonos borzasztóan túljátsza a bohócot, a szélhámosnő nem értem, mitől és hogy tud egy pillanat alatt beleszeretni a seriffbe... stb. Külön hab a tortán, hogy a népszerűséget meglovagolandóan két popsztár is bekerült a filmbe egy-egy betétdallal, amit nyugodtan kihagyhattak volna.

Élmény

Úgy tűnik be vagyok oltva amerikai western ellen, sem Az üldözők, sem pedig most a Rio Bravo esetében nem értettem, mit kedvelhetnek rajta a kritikusok. A történetét felszínesnek, rosszul megírtnak és eljátszottnak érzem, és képi világában sem tudott semmit felmutatni mondjuk Leonével szemben.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: John Wayne (Az üldözők), Walter Brennan (Frankenstein menyasszonya), Ward Bond (Ez történt egy éjszaka, Elfújta a szél, Érik a gyümölcs, A máltai sólyom, Az élet csodaszép, Az üldözők), Malcolm Atterbury (Észak-északnyugat)
- Még életben vannak: Angie Dickinson (84)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6612699151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.05.06. 18:44:46

Nem bonyolítom túl: minden szavaddal egyetértek. Dean Martin volt az egyetlen értékelhető figura.
süti beállítások módosítása