Artúr filmélményei

Az érzékek birodalma (1976)

2017. július 13. 15:49 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Osima, Nagisza
Műfaj:
művész
Főbb szereplők:
Macuda Eiko, Fudzsi Tacuja

Megjelenés: 1976, Japán
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/-cA1glfeuSs
Ajánlott íráshttp://filmvilag.blog.hu/2013/01/16/nagisa_oshima_az_erzekek_birodalma
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/erzekek-birodalma-ai-no-corrida/movie-720

Tartalom:

Szada korábban prostituáltként dolgozott, most cselédként próbál pénzt szerezni nehéz helyzetbe került férjének. Hamar szemet vet rá a ház állandóan kanos ura, Kicsidzo, és szerencséjére Szadának sincs ellenére a szex, sőt, partnerére lel benne, mert a nőben is csillapíthatatlan vágy ég. Légyottjaik egyre gyakoribbá válnak, végül szinte már ki sem mozdulnak a fogadóból, ahol megszálltak. Az egyszerű dugásokat felváltják a kevésbé hagyományos szexuális szokások, míg el nem jutnak a fojtogatásig...

Bár szőrmentén megjelennek a történetben társadalmi kérdések, összességében nem tudtam összetenni, hogy miről akarna szólni az egyre perverzebben végigdugott film, ahogy egyre jobban szabadjára engedik szereplőink a vágyaikat. A Filmvilág fentebb belinkelt írása azonban rávilágít arra, hogy talán nem is érthettem meg, hiszen a nyugati gondolkodásban többnyire elfojtott szexuális spiritualitást igyekezett a film megmutatni, amikor az orgazmusban feloldódik a test és a lélek, és amely így ebben az értelemben véve közel áll a halálhoz.

Megvalósítás:

Már az első pár percben összejönnek a főszereplőink, és innentől kezdve néhány párbeszédes részt leszámítva folyton szexelnek. A társadalmi kérdések abból adódnak, hogy Szada korábbi prostituáltként meglehetősen alacsony státuszú, míg Kicsidzo férfiként és üzletemberként jóval magasabban helyezkedik el a nőnél, a szexben azonban ennek nincs jelentősége. A történet 1936-ban játszódik, egy rövid jelenet erejéig láthatjuk a Kína elleni háborúba induló katonákat is. De erről ne is beszéljünk többet, hiszen a lényeg az egyre perverzebbé váló szex, ami először csak hagyományos dugásokat jelent, ami idővel kezd egyre több dologgal összekapcsolódni: művészettel (éneklő gésa kíséri az aktust), étkezéssel (punciba mártott ételek), öregséggel, végül erőszakkal és halállal. Bár Kicsidzo kezdeményez az elején, szinte végig Szada akarata érvényesül, de mindez telje egyetértésben történik. Azonban nem élvhajhászatról van szó, Kicsidzo egy idő után már nem tudja tartani a lépést az egyre mohóbb Szadával, de így is folytatja, mert ő is a boldog megsemmisülés állapotát keresi. Hogy a végén pontosan mi történik, azt nem árulom el, de természetesen az eddigiekből következően halállal végződik az egyik aktus, elérve ezzel a tökéletes feloldódást.

Mondanom se kell, a legmeghatározóbb rész a szex, és ezt meglehetősen naturálisan ábrázolják, gyakorlatilag pornó. Azon kevés filmek közé tartozik, ahol a színészek valóban szexelnek; nem félnek megmutatni közelről a nemi szerveket, és spermától a pisiig van minden. Mindez azonban idővel számomra egyre kevésbé volt izgató, a szereplőkkel együtt már kevés volt a szimpla szex. Kifejezőeszköznek a líraibb megjelenítést válaszották: a színek mélyek, a világítás erős, így könnyen és tisztán látható minden, ami különösen a huszonéves Szada hibátlan testének áll jól, de a színeken is sokat dob, és ahogy említettem, sok a közeli.

Élmény:

Abból a szempontból jó döntés, hogy természetesnek hatnak a szexjelenetek, nem testnedvtől tocsogósak, mint a pornófilmek közelijei. Viszont szerintem ezzel nem tudta az orgazmus magával rántó szédületét kifejezni, amibe Szadáék is estek; ehhez talán a szovjetek montázstechnikái jobban illettek volna. MIndenképpen emlékezetes film a szex naturalisztikus és valós ábrázolása miatt, de az előbb leírtak miatt nem sikerült átélnem a témáját.

Érdekességek:

- A filmet természetesen nem nagyon engedték vetíteni az 1990-es évekig, megvádolták pornográfiával is, aminek a tárgyalásán egykori jogászként maga a rendező védte saját ügyét, sikeresen.
- Férfiak uralta világunkra jellemzően a férfiszínész népszerűvé vált, míg a női nagyjából elásta magát örökre ezzel a szereppel.
- Szada és Kicsidzo története valós: két szereplőnk 1936-ban, pár hetes ismerettség és szex után valóban közös megegyezéssel megtették azt, amit a filmben is; a japán közvélemény imádta a sztorit, még Kicsidzo farkát is kiállították látványosságként. Szada öt évet ült börtönben, majd hol celebként, hol etűnve élte életét, valószínűleg az 1970-es években halhatott meg.
- A fojtogatás erotikus hatását a 17. században jegyezték fel először, amikor észrvették, hogy az akasztott emberek esetenként elélveznek. Számos híresség halt meg azóta íg balesetben, legutóbb pl. David Carradine.

Következik: Guffmanre várva

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6612698325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása