Artúr filmélményei

Haláli hullák hajnala (2004)

2018. március 18. 14:04 - Liberális Artúr



 

Rendezte: Edgar Wright
Műfaj:
horror, vígjáték
Főbb szereplők:
Simon Pegg, Kate Ashfield, Lucy Davis, Nick Frost, Dylan Moran, Bill Nighy, Penelope Wilton, Jessica Stevenson

Megjelenés: 2004, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/LIfcaZ4pC-4
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/halali-hullak-hajnala-shaun-of-the-dead/movie-66402

Tartalom:

Shaun mindjárt 30, barátnője, Liz épp fejmosást tart neki törzskocsmájukban, amiért egyhangú az életük és sehová se tart. Másnapra Shaun igyekszik összeszedni magát, amihez pont kapóra jön, hogy munkahelyén csoportvezetője pont lebetegedett, így rangidősként a sok tizenévest ezúttal ő irányíthatná, csak épp le se tojják. Megfeledkezik Liznek tett ígéretéről is egy kellemes vacsoráról, ezért a lány szakít vele. Ha ez még nem lenne elég, egy házban él egy felelősségteljesebb barátjával és az élősködő Eddel, akinek se állása, se kedve nincs házimunkába besegíteni. A rosszul sikerült nap örömére jól lerészegednek este, másnapos félkómájukban pedig jó darabig még azt se veszik észre, hogy időközben kitört a zombiapokalipszis...

Azt hiszem az a legjobb, ha kettébontjuk a filmet: ha figyelmen kívül hagyjuk a zombikat, akkor egy nem túl mély felnőtté válásnak lehetünk tanúi, amelyben Shaun (és barátai) megtanulnak továbblépni berögzült állapotukból és kicsit jobban összecsiszolódnak. A zombifilm része a klasszikus elvek mentén haladva arra mutat rá, hogy a társadalmunk mennyire gépiesen, élettelenül tud működni szokásai rabjaiként.

Megvalósítás:

Mivel a cím már előrevetíti a zombikat, a legérzékletesebb társadalomkkritikai megjegyzések a történet elején vannak, ahol az emberek szándékosan vánszorognak reggel a munkába, tele rutinmozdulatokkal. Annak ellenére, hogy ez visszonylag friss film, a helyzet azóta már méginkább ilyen az okostelefonok elterjedésének köszönhetően. Shaun nem különb, reggel fáradtan csoszogva megy munkába és egyhangúan tölti hétköznapjait, a változtatáshoz pedig semmi kedve, jól elvan így is. Egyhangúak még a tévéműsorok is, ezért nem veszik észre Eddel a zombiapokalipszist, csak amikor már közvetlenül érinti őket. Shaun ettől megtáltosodik, maga köré gyűjti a számára legfontosabb embereket és rendezi velük kapcsolatát a szélsőséges helyzetben, ahogy ez lenni szokott. Ebbe nem is mennék bele bővebben, mert elég sablonos és szerintem könynen érthető, hogy pl. miért végzi Ed úgy ahogy. Nézzük a horrorvígjátéki elemeket: vér, erőszak, belek, zombik, jumpscare, stimmel. A poénok alapja álatlában az, hogy a különlges helyzet ellenére sem hajlandóak hőseink pánikolni, felhagyni szokásaikkal, szinte ugyanolyan közönyt tanúsítanak a zombik iránt, mintha egy normális napon lennénk, és továbbra is prioritást élveznek azok a prioritások, amik egy hétköznap prioritások :) Pl. a legnagyobb baj közepette is képesek leülni telefonálni. A film hangulata fura, mert nem egyszerre horror és vígjáték, hanem inkább felváltva vannak humorosabb, drámai és vérkomoly horror szakaszok.

Szerencsére a poénok nemcsak a helyzetből adódnak, hanem gyakran audio(vizuálisak) is, amiket elsősorban a zombik legyilkolása közben sütnek el kihasználva lassúságukat és agyatlanságukat. Ezt leszámítva azonban más nem nagyon volt, amit kiemelhetnék. A zombikat diszkrét távolságból mutatták, gondolom így olcsóbb volt, szóval nem voltak nagy sminkes csodák. Minden szépen a helyén van, de semmi olya amire felhúztam volna a szemöldököm.

Élmény:

Hát fura volt, főleg a Sikoly után. Egyértelmű tisztelgés Az élőhalottak éjszakájának, de nehezen tudom bekategorizálni, mert valahol véresen komollyá vált, többnyire azonban abszurd mederben folyt, és ez a vegyes hangulat szerintem nem tett jót neki. A horror részek tudnak félelmetesek lenni, a vicces részek viccesek, de jobb lett volna több pardiaelem vagy önirónia.c1

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Bill Nighy és Martin Freeman (Igazából szerelem), Peter Serafinovicz (Csillagok háborúja)
- A rendező és a főszereplő korábban már dolgoztak együtt a Spaced c. sorozatban, ennek egyik epizódja adta az ötletet a filmhez.
- Romero természetesen imádta és a főhősöket cameóztatta is következő filmjében.

Következik: Twister

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4713749060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása