Artúr filmélményei

A beteg kiscicus (1903)

2019. április 04. 10:26 - Liberális Artúr

Rendezte: George Albert Smith
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1903, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
5,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Míg Amerikában vagy Franciaországban a film gyorsan céges formát öltött, Angliában egyének játéka maradt. Őket összefoglalva a brightoni iskolának nevezzük. mert ezen a környéken dolgoztak, de más kapcsolat nem feltétlenül volt köztük. Ilyen George Albert Smith (1864-1959) is, aki mutatványosként kezdte, és ügyes diavetítőnek bizonyult, ami később jól jött a filmes trükkökhöz is. Egy 1896-os Lumiere-vetítésen találkozott a filmmel, be is szerzett egy kamerát rövidesen és műsorait vetítésekkel egészítette ki. Sokat kísérletezett, 1903-ra sikerült kifejlesztenie az első színesfimtechnológiát. 1914-ben hagyott fel a filmezéssel egy jogi vita után.

A film: Az egypercesben egy beteg kiscicus gyógyszert kap. A humor alapja, hogy gyerekek adják elő felnőttet játszva. A történet sok szót ne érdemel. A hossza miatt egyetlen fontos momentum került bele, ez pedig a vágás, amikor is a teljes színt lefedő kép ráközelít az eseményre, a macska begyógyszerezésére - azaz a közönség ekkor már képes volt értelmezni ezt a térbeli nézőpontváltást. Persze ez mai szemmel már evidens, de ekkoriban még korántsem volt az. Egy mai cuki macskás videót szintjét már nem üti meg, de egy rövid óvodás előadásnak elmegy,

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8514736203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása