Artúr filmélményei

Csak a pároddal

2019. július 09. 06:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Alfonso Cuaron
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Daniel Gimenez Cacho, Claudia Ramirez

Megjelenés: 1991, Mexikó
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,0

Ajánlott írás: https://www.criterion.com/films/798-s-lo-con-tu-pareja
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/ez-torveny-tilai/movie-3081

Cselekmény: Tomas, a reklámszakember akkora nőfaló, hogy még egy esküvőn is levarrja a menyasszonyt. Hétfőre sikerül főnöknője mellett egy másik nővel is összejönni, amit úgy old meg, hogy szomszéd barátja lakásába invitálja a főnökét, míg a másik nővel sajátjában hetyeg, a kettő lakás közt pedig az erkélyen keresztül mászik át. Persze lebukik, így kirúgják, de legalább mászás közben megpillantotta új szomszédnőjét, Clarisát, akibe első látásra beleszeret...

Téma: A könnyed vígjáték műfaj miatt talán nem feltűnő, de a film tele van mexikói kulturális utalásokkal, illetve a maga korában sokkal nagyobb teret kapó AIDS is megjelenik benne főszereplőként, ráadásul az állítólag kevésbé megszokott középosztály áll a középpontban, tehát mindenképpen felmerül egy válságban lévő közösségi identitás, ebbe viszont nem megy bele annyira részletesen a film.

Tartalom: Az AIDS úgy kerül a képbe, hogy a cím egy korabeli mexikói kampány szlogenje, a nőfaló Tomas révén pedig gyakoriak a (védekezés nélküli) szexjelenetek, sőt, még rendszeresen külön védtelenné teszi magát meztelenkedéseivel. Clarisáról keveset tudunk meg, de beszédes, hogy amikor megcsalják, nem is a megcsalás ténye számít igazán, hanem hogy egy amerikaival történt. (Akit érdekelnek részletesebben a karakterek, itt az író hosszasan felvázolta őket: Clarisa, az orvos, a felesége.) A jelképesebb vonalat jelképes jelenetek, mozzanatok jelzik, különösen pl. Tomas álomjelenete, ahol kiherélt mexikói sombrerós énekel egy maszkos pankrátor, indián törzsfőnök és gyarmatosító mellett vagy pl. Tomas-ék szeretkezése a nemzeti jelképnek számító tornyon. De alapvetően egy könnyed vígjáték, a humor alapja pedig Tomas kétballábaskodása mellett a helyzetkomikumból adódik, ami a régi amerikai vígjátékokat idézi, illetve sok a visszatérő poén (latin mondások, az uszkár... stb.).

Forma: Formailag egyszerű, de nagyszerű: semmi kreatív vagy innovatív megoldás nincs benne, de folyamatosan kiemeli valamilyen módon a kihangsúlyozandó elemet, legyen az homályosítás vagy közeli, és ez már épp elég, hogy fölénőjön sok filmnek. Ami a zenét illeti, sokszor mondtam már, hogy minden filmhez klasszikusokat kéne használni, hiszen magas színvonalúak és ingyen vannak; ezúttal Mozartból kaptunk válogatást és kellően erősek, hogy megdobják a filmet és önmagukban is kiemelkedjenek. A színészek túlzóan komikusak.

Élmény: Vígjátéknak nem elégv icces, üzenetnek nem elég komoly, de összességében kellemes szórakozás. Népszerűsée elsősorban annak köszönhető, hogy ez volt a kortárs mexikói film egyik nagyjának, Cuaronnak az első filmje.

Érdekességek:

- A filmben esküvői kisfiúként szerepel Jonas Cuaron, a rendező fia is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr10014921858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.