Artúr filmélményei

A somme-i csata (1916)

2020. február 04. 10:25 - Liberális Artúr


Rendezte: W. F. Jury
Műfaj:
dokumentum, háborús, propaganda
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1916, Egyesült Királyság

Hossz: kb. 1 óra

IMDB:
6,8

Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény: 1916, Franciaország, kicsivel a somme-i csata kezdete előtt. A brit hadsereg folyamatosan ágyúzza a német állásokat, hogy előkészítse a nagy rohamot...

Téma: A film propaganda céllal készült, mivel 1916-ra már általánossá vált a sorozás Angliában és valamivel javítani kellett a morálom, ezért a körülményekhez (és a valósághoz) képest a somme-i csatát pozitívan és sikeresnek tálalták.

Tartalom: Az öttekercses dokumentumfilm íve nem fut ki igazán sehova, az első részek az előkészületeket mutatják be, ahogy ágyúzzák a némát állásokat és érkeznek a katonák, szállítmányok a nagy rohamra. Később a sikeres előrenyomulások következnek, végezetül a sebesültek, halottak, hadifoglyok megmutatása. A propaganda címet azzal érdemelte ki, hogy arról már nem szól, hogy a csata négy hónapig húzódott el és a britek történelmük legnagyobb veszteségeit ekkor szenvedték el. A halottak ábrázolását visszafogták, de így is akadt belőlük, ezt pedig erkölcsileg sokan kifogásolták. A koncepció része lehetett az is, hogy az akutalitások mintájára minél több arcot mutassanak meg, hátha a nézők rásimernek valakire. Szóval a katonák vidáman menetelnek a harcba, sikeresen nyomulnak előre és bár halottak vannak, nem sokkolóan sokan.

Forma: Dokumentumfilmes-híradós jellegű, szóval az amit mutat sokkal érdekesebb az ahogyan mutatjánál. Érthető, de kár, hogy pont az akciójelenetek maradtak ki és csak távoli robbanásokat láthatunk, hiába hangsúlyozza a film, hogy milyen közel vannak a frontvonalhoz vagy hogy épp most ért véget egy támadás vagy hogy a filmen bemutatott sebesült fél órán belül meghal. Szintén ront az élményen, hogy pont a leghatásosabb jelenete, az árokból való megindulás, amiben az egyik katona azonnal visszazuhan holtan, csak megrendezett. Természetesen érthető, hiszen öngyilkosság lett volna a golyózáporba kimerészkedve kamerázni, de így pont a lényeget nem látjuk, csak azt, ami előtte és utána történik.

Élmény: Fontos kordokumentum, annyira, hogy még az UNESCO is annak nyilvánította. Átlagnézőnek is érdekes lehet, de igazán azok fogják élvezni, aki érdeklődnek a téma iránt, hiszen épp csatákat nem láthatunk benne.

Érdekességek:

  • A film óriási siker volt, mert a nézők a harctéren érezhették magukat.
  • A somme-i csata nagyszabású hadművelet volt 1916-ban, amely többek közt a Verdunnél harcoló franciákat akarta tehermentesíteni. A csapatok gerincét azonban frissen besorozott újoncok adták, és bár sikeres volt az első nap, kapásból 20 ezren haltak bele és közel 40 ezren sebesültek meg. Mintegy 10 km-t sikerült előrenyomulni a csata végére, de a kitűzött célokat nem sikerült megvalósítani és összesen több mint egymillió áldozata volt a harcoknak.
  • Ekkor vetettek be először tankokat, fontos szerepet játszott a légierő és ekkor sebesült meg német oldalon egy bizonyos Adolf Hitler.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7815450916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása