Artúr filmélményei

Így élni jó (1938)

2020. szeptember 09. 19:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Frank Capra
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold

Megjelenés: 1938, Egyesült Államok

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
7,9

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/igy-elni-jo-you-cant-take-it-with-you/movie-56528

Cselekmény: Anthony Kirby (Edward Arnold) tehetős bankár, élete legnagyobb üzletére készül, ehhez már csak az kell, hogy egy terület lakóházait felvásárolja, ami simán megy, egyetlen ház kivételével: Vanderhofék nem hajlandóak költözni semmi pénzért. és hogy ők kicsodák? Egy olyan család élükön Vanderhof nagypapával (Lionel Barrymore), akik abból élnek, amit csinálni szeretnek: a nagypapa bélyeget gyűjt és becsül; lánya (Spring Byington) színdarabokat ír, veje (Samuel S. Hinds) tűzijátékot gyárt, kisebbik unokája (Ann Miller) táncolni tanul, a nagyobbik, Alice (Jean Arthur) kivételesen egy bankban dolgozik gyorsíróként. Igén, épp Kirbyéknél. Nem elég kínos még? Nos, Kirby fia, Tony (James Stewart), akinek nem sok kedve van hozzá, de azért alelnök a bankban, hevesen udvarol Alice-nek...

Téma: Nyíltan és didaktikusan kimondja (már az eredeti címmel is egyébként: You Can't Take It With You), hogy a pénznek nincs nagy értéke, hiszen mit érünk vele, ha nincsen szeretet.

Tartalom: E két oldal megtestesítői a két család: Kirbyék a tipikus üzleti hiénák, akik élet-halál harcot vívnak üzleti ellenfeleikkel, amihez hozzátartozik a kifogástalan társadalmi státusz is. Vanderhofék ezzel szemben inkább azt csinálják, amit szeretnek és fütyülnek a pénzre, fontosabb, hogy jól érzezzék magukat (itt a történet nyilván picit szemen huny afelett, hogy ebből nem mindenki tudna megélni). Ez a humor forrása is, hiszen kísérletező kedvű bolondok válogatottja jön össze, ami akkor igazán harsány, amikor a két világ összeütközik. Ezt szolgálja az egyszerű, de néhol feleslegesen túlbonyolított cselekmény, amelyben az idős Kirby élete üzlete előtt áll, hogy megértse, lényegében nem számít a pénz, az ifjabb Kirby pedig szerelmes a Vanderhof-unokába. Bár a szerelmespár van a cselekmény középpontjában, az íve mégis az idősebb Kirby jellemfejlődésére fut ki, miközben a legtöbb játékidőt meg a kedélyes nagypapa kapja, aki mindenkihez kedves és akit mindenki szeret. Tipikus Capra.

Forma: A korabeli divatnak megfelelően pörgős, sokat beszélő screwball-féle vígjátékot láthatunk, de jóval kevésbé harsány humorral, így nincsenek nagy csetlések-botlások, gyorsan pörgő poénok. A párbeszédek szellemesek tudnak lenni, bár messze nem ütik meg Wilder szintjét, a vizuális gegek pedig szintén nem rohamtempóban követik egymást, hanem ráérősen. Tipikus Capra. A színjátszás eltúlzott, meseszerű karakterek elevenednek meg, nem sok életszerűség szorul beléjük - mintha 1928-as némafilm lenne és nem 1938-as. Ez nem feltétlenül baj, csak elszoktam már tőle.

Élmény: A film az év egyik legnézettebje volt, elnyerte az Oscart és rendezőként ez volt Capra harmadik Oscarja is alig néhány év alatt, szóval igazi sikerfilm - csak nem értem, miért. Sem tartalomban, sem kivitelezésben nem üti meg más korabeli filmek szintjét szerintem. Ahogy jeleztem, nagyon tipikusan Caprás, szinte látszik benne a a teljes későbbi Az élet csodaszép. Meleg, kedves, meseszerű, szerethető, megszívlelendő, kedvesen humoros, de gyermeteg.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Jean Arthur (Cak az angyaloknak van szárnyuk)
    • Lionel Barrymore (The Painted Lady, The Battle at Elderbush Gulch, A kaméliás hölgy, Az élet csodaszép, Párbaj a napon)
    • James Stewart (A saroküzlet, A philadelphiai történet, Az éled csodaszép, A földkerekség legnagyobb show-ja, Hátsó ablak, Szédülés, Egy gyilkosság anatómiája, Aki lelőtte Liberty Valance-t)
    • Edward Arnold (Kacsaleves)
    • Mischa Auer (A kereszt jele)
    • Ann Miller (A sötétség útja) !!!
    • Spring Byington (Lázadás a Bountyn, Az élni vágyó asszony)
    • Samuel S. Hinds (Az élet csodaszép)
    • Donald Meek (A víg özvegy, Igazi áldás, Hatosfogat)
    • H. B. Warner (Az élet csodaszép, Alkony sugárút, Tízparancsolat)
    • Halliwell Hobbes (Lenni vagy nem lenni)
    • Dub Taylor (Csillag születik, Bonnie és Clyde, A vad banda)
    • Mary Forbes (Kár volt hazudni, Ninocska)
    • Eddie Anderson (Elfújta a szél, Bolond bolond világ)
    • Clarence Wilson (Virradat)
    • Charles Lane (Az élet csodaszép, Bolond bolond világ)
    • Ann Doran (Robin Hood, Pénteki barátnő)
    • Christian Rub (Pinokkió)
    • Bodil Rosing (Virradat, Nyugaton a helyzet változatlan)
    • Josef Swickard (Reménytelen szerelem, Az apokalipszis négy lovasa)
    • Harry Davenport (Elfújta a szél, Találkozzunk St. Louis-ban)
  • Charles Lane (az adóhivatalnok) 2007-ben, 102 évesen hunyt el
  • A kisebbik unokát alakító Ann Miller ekkor még csak 15 éves volt. De ami igazán érdekes vele kapcsolatban, hogy láthattuk a 2001-es A sötétség útjában is még.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr815729064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2020.09.14. 09:55:42

Bár nagyon sokra tartják Capra ezen filmjét, nekem sem nagyon tetszett. Meg se közelíti az Egy történt egy éjszakát, annak játékosságát, viccességét, kiváló színészi játékát vagy az Élet csodaszépet, amiben ráadásul még remekül fényképezett jelenetek is vannak.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.09.14. 10:06:17

@Time Goes By: Próbáltam feleveníteni az összes Capra-filmet, de ez a legbugyutább, miközben persze jellegzetesen, bájosan Caprás, de mégis túl meseszerű, pedig a többit se lehet vádolni realizmussal :D
süti beállítások módosítása