Artúr filmélményei

A közösségi háló (2010)

2021. március 02. 22:42 - Liberális Artúr

Rendezte: David Fincher
Műfaj: dráma, életrajzi
Főbb szereplők: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Max Minghella, Josh Pence
Megjelenés: 2010, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7
Ajánlott írás: http://www.gamechannel.hu/cikk/cinemachannel/social_network__a_kozossegi_halo
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/social-network-a-kozossegi-halo-the-social-network/movie-112296

Cselekmény: 2003, a Harvard egyetem. A fiatal programozózseni, Mark az önnön nagyságukkal tisztában lévő zsenik leereszkedő arroganciájával alázza randiját, aki erre persze faképnél hagyja. A sértett fiú érzéseiből kiindulva összedob egy illegális, a hallgatólányok külsejét versenyeztető oldalt, ami akkora siker lesz, hogy felkelti két tehetősebb hallgató, a Winklevoss-testvérek figyelmét. Ők egy exkluzív közösségi oldalt akarnak létrehozni és Markot bízzák meg vele, akit viszont megihlet az ötlet és inkább saját weboldalt kezd összedobni szobatársával, Eduardoval. Winklevoss-ék persze később perre mennek, de a legjobb barát Eduardoval is megromlik a viszony...

Téma: Ez tipikusan az a film szerintem, amibe sokkal többet látnak bele a kontextus ismeretében, mint amennyit mond. Már a történet legelső percében elhangzik, hogy a kapcsolatoknak óriási szerepe van az érvényesülésében, a továbbiakban pedig az a fajta üzleti mentalitás kap teret, ami talán legjobban  előremenekülésnek lehet hívni. A végszó szerint pedig a törtetők elveszítik kapcsolataikat.

Tartalom: A cselekmény lineáris ugyan, de két per során látjuk kibontakozni visszaemlékezés formájában, ami egyrészt lehetőséget ad több narrátorra (de nem több nézőpontra), másrészt az érintettek kommentárjára. Ugyanakkor gyakorlatilag alig történik valami, javarészt vitatkozó embereket látunk. Az egyik legfontosabb része a cselekmények az első jelenet párbeszéde, amiből kiderül Mark motivációja (a jobb életet kapcsolatokon keresztül elérni), illetve hogy a kapcsolatok neki csak eszköz és nem érték, de azért a végén mégis kiderül, hogy neki is van szíve, ezért aztán előszeretettel vonnak párhuzamot közte és az Aranypolgár között. Mark látványosan szembenáll a régi renddel, amit a lovagias Winklevoss-testvérek képviselnek és a hagyományos utakat követő Eduardo. A siker megjön, ám az ára a barátok elvesztése. Szerencsére kellemesen elegyedik benne a dráma, humor és izgalom. Megjegyzés: Ez egy valóságon alapuló fikció, tehát felesleges azon pattogni, hogy mennyire valós.

Forma: Pörgős. Nagyon. Ami érthető, hiszen nem történik semmi, ezért a vágással ellensúlyozzák az események hiányát az izgalom fokozása végett, ugyanakkor számomra ez már fárasztó volt, mint az Armageddon, főleg amikor bedobtak pár technikai kifejezést is. Képileg nincs nagy látványelem, inkább finomabb megoldásokkal dolgozik a jelenet hangulatának megfelelően, gyakran videóklipszerű formátumban. A színészek nagyjából rendben vannak, még ha a Markot alakító színész szinte teljesen kifejezéstelen is. A zenét szokás dicsérni, és én is nagyon elfogult vagyok a zeneszerzővel kapcsolatban, ennek ellenére zavarónak éreztem a túl hangos/karakteres zenét.

Élmény: Az efféle thrillerek nem a zsánerem, nem szerettem sem Az elnök embereit, sem a Spotlightot, hiába vannak mindegyikért oda a kritikusok. A sztori valamennyire dokumentálja a kort és a Facebookot, de nemmondd semmi újat vagy nagyon mélyenszántót. Amikor először hallottam a filmről 2010 környékén, meg voltam rökönyödve, hogy mégis hogyan lehet a Facebookról filmet készíteni. De sikerült, nem is rosszat, csak épp számomra nincs benne semmi kiemelkedő.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Rashida Jones (Agymanók)
    • John Getz (A légy)
    • Joseph Mazzello (Jurassic Park)
    • Caleb Landry Jones (Nem vénnek való vidék)
    • Josh Pence (A sötét lovag - felemelkedés, Kaliforniai álom)
  • Max Minghella apja Minghella, a rendező
  • A Harvard nem engedélyezte a területén a forgatást, mert annak idején a Love Story nagy károkat okozott a a parkokban. A főcímet ennek ellenére részben ott vették fel belopózva.
  • Ha messze is van a megvalósítástól, komoly utalások történtek arra, hogy készülhet egy folytatás is.
  • Szórakoztató a korabeli, 2010-es kritikákat olvasni, hiszen azóta a Facebook sokkal nagyobbra nőt nem csak felhasználói számában, hanem társadalmi jelentőségében is. A film vége félmilliárd felhasználóval és 25 milliárdos értékkel próbált felvágni, azóta mindkét szám megsokszorozódott.
  • És akkor nézzük a Facebook valódi történetét: Mark (1984-) már kamaszként programozózseni volt és már 2003-ban is készített közösségi oldalt, mielőtt 2004-ben elindította volna a Facebookot. Otthagyta az egyetemet másodévesen, de 2017-ben kapott tiszteletbeli diplomát. A Winklevoss-testvérek 2004-ben pereltek, 2008-ban a Facebook végül peren kívül fizetett nekik. Eduardoval 2005-2009 között zajlott le a pereskedés és szintén megegyezéssel zárult. Mark 2003 óta jár jelenlegi feleségével.
  • Eduardo (1982-) brazil, akit valóban azért kényszerített ki Mark a Facebookból, mert lassúságával akadályozta a gyors terjeszkedést. Különféle befektetései vannak azóta is.
  • A Winklevoss-ikrek (1981-) is befektetők maradtak, a 2008-as olimpián 6. helyet szereztek evezésben.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2616443856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása