Artúr filmélményei

Statisztika: Filmek hossza

2019. augusztus 17. 12:37 - Liberális Artúr

A grafikon magáért beszél :) Jól látható, amit eddig is lehetett tudni, azaz hogy a kezdeti pármásodperces felvételek a technológia fejlődésével az 1910-es években érték el az egészestés hosszt. Hasamra ütve azt feltételezem, hogy az 1960-as évek jelentősebb megugrása az újhullám szabályokat áthágó jellegében keresendő inkább, mintsem a technológiai korlátokban. Bár innentől kezdve nem jelentősen, de a filmek továbbra is hosszabbodnak.

Az adatokat a TSPDT közel 19 ezres listája alapján számoltam, ami a nagy szám ellenére sem tekinthető reprezentatívnak, de nem hiszem, hogy nagyon más eredményeket kapnánk.

Szólj hozzá!
Címkék: statisztika

Hiénák

2019. augusztus 13. 23:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Djibril Diop Mambety
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Mansour Diouf,
Ami Diakhate

Megjelenés: 1992, Szenegál
Hossz: kb. 2 óra
IMDB:
7,5

Ajánlott írás: http://newsreel.org/articles/mambety.htm
Mikor látható:

Cselekmény: Colobane kicsi és szegény város, még a városháza is le van rohadva, a központi hely pedig a kissé balek Draman kocsmája. A várost felrázza a hír, hogy hazajön hamarosan az innen elszármazott, ma már dúsgazdag Ramatou. mivel régebben Draman kedvese volt, őt kéri fel a városvezetés, hogy próbáljon a kedvében járva minél több forrást kieszközölni a nőből. Ramatou bőséges pénzt ajánl fel, de cserébe a bírói hatalmat követeli magának és halálra ítéli Dramant, amiért elhagyta...

Téma: A Durenmatt-dráma alapja az, hogy a gazdagság/jólét hogyan kezdi ki lassan az erkölcsöket, de ezen a rendező csavart még egyet azzal, hogy a helyszín afrikai lett, így a pénz mindjárt politkai színezetet kapva az újragyarmatosítás jelképe is lett.

Tartalom: A rövid felvezetésben Dramanon keresztül láthatjuk a lepusztult falut, amely Ramatou érkezéséől várja a megváltást, aki aztán ledobja az atombombát: Draman terhesen faképnél hagyta egy gazdagabb nőért, a falu kitagadta és kurvának kellett állnia, ezért "csak" annyit kér a pénzéért cserébe, hogy öljék meg Dramant, hogy jóvátegyék bűneiket. Innentől kezdve hol humorosan, hol ijesztően mutatkozik meg, ahogy lassan a helyiek meggyőzik önmagukat, hogy a gyilkosság helyes. Draman karaktere szállítja az egyik tételmondatot, mert noha elismeri bűnét, nem hajlandó önként feláldozni magát a közösségért, nekik kell vállalniuk a jólét árát. Fontosabb, bár passzív szereplő Ramatou, aki az ördögi alkut hozza, és csak később derül ki, hogy ő felel a falu lerohadásáért is, így lesz kerek az újragyarmatosítás jelképeként. Hogy ezen kívül mi minden maradhat ki az egyszeri nyugati embernek, csak tippelni lehet, hiszen pl. a ramatou egy mitikus madarat is jelöl.

Forma: Sokáig nem sok érdekesség van, csak egy tájidegen szintipop zene. Ramatou érkezése annyiban javít a helyzeten, hogy mesterséges végtagjaival és színes kíséretével némileg szürreális látványt nyújt. Igazán csak a végén indul be a film, amikor felgyorsulnak a vágások, egyre több jelkép jelenik meg, mint pl. a hiénák vagy az építkezés.

Élmény: Sokan dicsérik a filmet, amiér gazdagítani tudta az alapművet, de nekem kissé idegennek, túl nyugatinak tűnik, nem ilyennek ismertem meg a filmélményeim alapján Afrikát. A dilemma egyébként elgondolkodtató, de szívesebben néztem a rendező kísérletezőbb típusú filmjeit.

Érdekességek:

- A rendező maga is feltűnik a bíró szerepében.
- Colobane mára a főváros, Dakar egyik ötvenezres kerülete.

Szólj hozzá!

Princess Nicotine

2019. augusztus 06. 22:50 - Liberális Artúr

Rendezte: J. Stuart Blackton
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Egyesült Államok
Hossz: kb. 5 perc
IMDB:
6,5
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Nemcsak Edison és Dickson alapított céget Amerikában, az elsők között volt az 1897-es Vitagraph is, amit a brit tudósító, J. Stuart Blackton (1875-1941) és társa alapított, miután megtetszett nekik Edison kamerája. Híradókkal kezdtek, majd filmekkel folytatták, de egyre kevésbé bírták a versenyt a nagyokkal az 1910-es években. Végül a Warner vásárolta fel 1925-ben. Blackton maga tízévesen került az Egyesült Államokba és bűvészkedett, szóval mondhatni egyenes út vezetett a filmezésbe.

A film: A történetben egy pipázó férfi dohányos dobozából egyszer csak előbújik egy nikotintündér és íncselkedni kezdenek egymással. A történet ennyi, nincs benne csattanó, a lényeg a trükkön van, amit a lekicsinyített tündér és a normál méretű férfi jelent, szóval a narratíva elég elavult 1909-hez képest is. A trükk viszont elég jól sikerült (itt bemutatják a lényegét), mégha kissé ormótlan is (pl. megszűnik a díszlet).

Szólj hozzá!

Vidám mikrobák

2019. augusztus 05. 16:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Emilie Cohl
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Franciaország
Hossz: kb. 5 perc
IMDB:
6,2
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Emilie Cohlról (1857-1938) már volt szó korábban, karikaturistaként dolgozott válatkozó sikerrel, már csak 1907-ben került a filmezés közelébe a Gaumontnál, ami egy fényképezőket, majd kamerákat áuló cég volt és kisfilmek révén reklámozta termékeit, és szükségük volt egy animátorra a trükkökhöz.

A film: A történetben egy férfi meglátogatja orvos barátját, aki azzal rémisztgeti, hogy mikrobák sokasága van rajta. A férfi csak nevet, amíg mintát nem vesznek róla és meg nem látja a mikroszkóp alatt az első, "politikus" mikrobát... Először majdnem azt hittem, hogy a mikrobák miatt ez egy társadalmi karikatúra, de az anyós-mikroba megjelenése ezt részben keresztülhúzta, de azért így is nagyjából kapunk néhány tipizált korabeli, jellemző karaktert a "poén" keretében. A megvalósítása egy fokkal érdekesebb, hiszen a filmet ötvözi az animációval, bár nem vegyíti őket. A rajzok mozgása elég darabosra sikerült, de fellelhető benne a Fantazmagória tudatfolyamos jellege. Komolyabb gondolattal lehetett volna jobb is.

Szólj hozzá!

Le ratelier de la belle-mere

2019. augusztus 04. 12:40 - Liberális Artúr

Rendezte: Emilie Cohl
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Franciaország
Hossz: kb. 4 perc
IMDB:
5,0
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Emilie Cohlról (1857-1938) már volt szó korábban, karikaturistaként dolgozott válatkozó sikerrel, már csak 1907-ben került a filmezés közelébe a Gaumontnál, ami egy fényképezőket, majd kamerákat áuló cég volt és kisfilmek révén reklámozta termékeit, és szükségük volt egy animátorra a trükkökhöz.

A film: ...avagy "az anyós fogsora". A történetben az anyós új fogsort kap, de nem tud leállni a rágással, ezért menye inkább megszabadul tőle. A fgosor folytatja ámokfutását és minden közelébe kerülő emberbe beleharap... Egy egyszerű poén a szürrelaizmist megelőző korból, aminek Cohl volt az egyik előfutára. Sajnos annyira rossz minőségben lelhető csak fel, hogy részletek kimaradhattak, de azért látszik, hogy vágások és stop-motion trükökk vannak be, hogy életre keltsék a fogsort. Szóval nem úl magasröptő, ami az elmúlt napok Griffith-filmjei után elég szembetűnő.

Szólj hozzá!