Artúr filmélményei

Irányváltás

2018. április 25. 11:31 - Liberális Artúr

A 2017-et összefoglaló posztomban már jeleztem előre, hogy irányváltás következik várhatóan. Ennek az az oka, hogy a klasszikus filmek száma végeláthatatlan, és évi 100-200 filmet megnézve se tudnék velük végezni életem végig (az átlagéletkort véve évi száz film esetén még kb. 4 000 van bennem, szóval sokkolóan rövid az élet...). Hogy mi lesz a változás? Az alapvetés nem változik, a legelismertebb klasszikus filmeket fogom nézni, de nem legjobbtól a "legrosszabb" felé haladva, hanem engedve az érdeklődésemnek olyan filmeket fogok válogatni, amelyek éppen kíváncsivá tettek. Ezek lehetnek egy korszak, egy rendező, egy műfaj... stb. filmjei.

Most mi érdekel? Kicsit messziről indítok a magyarázkodásban: elkezdtem összegyúrni két posztomat (filmtörténelem és időrend) egy hosszabb összefoglaló kedvéért, valami olyasmi lesz, mint az 1001 könyv. A koncepció szerint időrendben haladva felsorolom minden év legfontosabb filmjeit 1998-ig. Ez eddig tiszta, de van egy másik vesszőparipám is: túlságosan felülrepezentáltak a nyugati civilizáció filmjei. Nem érdemtelenül persze, de a filmes listám 90%-át ők teszik ki, miközben a világ ennél sokkal nagyobb és sokszínűbb, elég tekintélyes méretű az argentin, egyiptomi, indiai vagy nigériai filmipar is. Ezért aztán az UNESCO kategorizálása alapján fogtam az öt nagyobb kulturális egységet és a lehetőségekhez mérten minden évhez hozzárendeltem egy-egy filmjüket. Így lett egy kb. 400-as listám.

De most még nem ezzel kezdenék. Miközben készítgettem a kis albumomat és olvasgattam a filmek után, kedvet kaptam a legelső filmekhez. Ezért a most következő hetekben-hónapokban a legfontosabbnak tartott bő 30 darab XIX. századi filmet szeretném végigvenni, aztán lehet hogy tovább haladok velük még pár évet. Mivel ezek a kezdeti filmek jellemzően egy-egy életképet mutatnak pár másodpercben, a megszokott esztétikai jellegű beszámoló helyett inkább a filmtörténeti jelentőségükre koncentrálok - persze továbbra is a magam amatőr, laikus módján.

Végül szeretném még megjegyezni, hogy ez nem jelenti az eddigiek végét. Egyrészt már írtam, hogy továbbra is a legelismertebb filmek fognak szerepelni a blogon, másrészt időnként visszatérek majd a korábbi elvhez. Röviden tehát egyszerűen arról van szó, hogy csak a sorrenden módosítok, a most következő néhány tucatnyi film előbb-utóbb sorra került volna mindenképpen.

1 komment
Címkék: írás

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2213867572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.05.27. 11:23:17

Izgalmasan hangzik! Szemmel foglak tartani...
süti beállítások módosítása