Artúr filmélményei

Magyarok a filmművészetben 3.

2020. december 04. 14:58 - Liberális Artúr

Az elmúlt évek során sok és sokféle filmmel ismerkedtem meg, és amikor utánuk olvastam, rendre belefutottam valamilyen magyar vonatkozásba. A legmegdöbbentőbb talán az volt, hogy van egy világszinten jegyzet, rendkívül elismert rendezőnk, akről addig nem is hallottam: Pressburger Imre. Az alábbiakban a magyar vagy magyar származású filmesek mellé szeretném kigyűjteni a magyar felmenőkkel vagy párral bíró személyeket:

Európában

Mathieu Kassovitz színész az Amelie csodálatos élete (2001) c. filmben

Az Egyesült Államokban

John Ratzenberger színész a Csillagok háborújában (1980)

Latin-Amerikában

Gunther Gerzso díszlettervező

Külföldi filmesek magyar vonatkozással

  • Paul Horbiger (1894-1981) osztrák színész, de Budapesten született, apja ugyanis itt dolgozott mérnökként a kisföldalatti építésén. Filmjei:
  • Gustav Frohlich (1902-1987) német színész felesége a budapesti Alpár Gitta volt, míg el nem kellett válniuk Alpár zsidó származása miatt. Filmjei:
  • Henry Koster (1905-1988) osztrák ugyan, de 1934-1935-ben Budapesten élt, írt és rendezett magyar filmet, valamint ekkor vette el első feleségét, a magyar Király Katót. Filmjei:
  • Bernadette Lafont (1938-2013) francia színésznő második férje a budapesti szobrász Medveczky György (1930-). Filmjei:
  • Ben Affleck (1972-) amerikai színész középső neve "Géza", amit a család kedves, magyar barátja tiszteletére kapott. Filmjei:

Bernadett Lafont színésznő A mama és a kurva (1973) c. filmben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4416292314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása