Artúr filmélményei

Serpentine Dance, Annabelle (1897)

2018. május 08. 07:43 - Liberális Artúr

Rendezte: James H. White
Főbb szereplők:
Annabelle Moore

Megjelenés: 1897, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,9 pont:
Ajánlott írás
:

Előzmények:

Utolsó fontos 19. századi amerikai filmünkhöz érkeztünk. Az európai fejlemények hatására Edison kidolgoztatta alkalmazottjaival, köztük Dicksonnal, Heisével és White-tal a saját kameráját, vetítődobozát, majd vetítőtégépét. Saját stúdiót és filmgyártó céget alapított, több száz életképet forgattak le az évek során, ami az első évben nagy siker volt, de később kiszorították a piacról az olcsóbb versenytársak.

A kor egyik népszerű tánca volt a szerpentin ánc, amit a kor népszerű táncosával, Annabelle Moore-ral többször felvettek 1894-1897 között, mert a szalagok könnyen tönkrementek, így több változat is fennmaradt belőlük. A tánc lényege az, hogy a bő ruhát fénnyel világítják meg, így annak mozgása, lebegése látványos hatást kelt. Ezt filmen úgy próbálták visszaadni, hogy a filmet magát kézzel kiszínezték, így máris megvannak az első színes filmjeink.

A film:

Apró probléma, hogy nem találtam meg önmagában a filmet, és az alábbi válogatásból nem tudom pontosan megmondani, melyik a listámon szereplő 1897-es változat,de állítólag mindegyik változat elég hasonló. Mindenesetre ugyanazt tudom elmondani, mint az Annabelle Butterfly Dance esetében: maga a tánc nem tűnik kifinomultnak,de meg kell hagyni, hogy a színes ruhák lebegtetése valóban elég jól néz ki.

Érdekességek:

- James H. White (1872-1944) Kanadában született, kezdetben Edison termékeivel utazókereskedett, majd 1896-ban ténylegesen beállt Edisonhoz, A csókot már ő vette fel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr113886132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása