Artúr filmélményei

Stuart Mária kivégzése (1895)

2024. augusztus 23. 19:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Alfred Clark
Műfaj: néma, trükk
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1895, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,6
Ajánlott írás: https://newcelluloid.com/2015/11/11/the-execution-of-mary-queen-of-scots-1895/
Mikor látható: -

Előzmények: Amerikában ugye Edison nagyjából Európával egyidőben fejlesztette ki a mozgóképet. Az ő operatőt-rendezője volt Alfred Clark (1873-1950) is, akit lenyűgözött az elektromosság és 16 évesen otthagyta a sulit, és beállt egy gramofonos céghez. 1894-ben állt be Edisonhoz, ahol egy évig dolgozott filmesként, majd visszatért korábbi érdeklődéséhez, a gramofonokhoz. Jelentős cégek igazgatója lett, illetve nem mellékesen egy komolyabb kínai porcelángyűjteményt is összehozott.


A film: Anglia, 1587. A filmben lefejezik Stuart Máriát. Bocsi a spoilerért. Clark nem rendezett sok filmet, viszont több közülük történelmi eseményt dolgozott fel, ami magával hozta, hogy a filmen ne csak valami mutatvány vagy aktualitás legyen, hanem történet. És ez volt az első film történettel, megelőzve Melies-t. Szintén első volt abban, hogy a lefejezést egy vágással oldotta meg, amely során a(z amúgy férfi) színészt kicserélték egy bábura. Ugyancsak ezt tartják az első horrorfilmnek. Szintén említésre méltó, hogy többszereplős a film, a katonák gyűrűje felfogható díszletnek is, ami szintén nem volt jellemző a mutatványokra-aktualitásokra.

Stuart Mária (1542-1587) egyébként a skót király egyetlen lányaként volt trónörökös. 1558-ban, 16 évesen hozzáment az akkor 14 éves, későbbi II. Ferenc (1544-1560) francia királyhoz, ám a fiú két év múlva meghalt, gyerekeik nem voltak. Újraházasodott, de a skót hatalmi harcok miatt lemondatták és I. Erzsébet angol királynőnél keresett menedéket, aki viszont börtönbe záratta, majd végül lefejeztette, mert törvényes követelője volt az angol trónnak is. így is azonban 1707-ig az ő utódai uralkodtak Anglián, hiszen Erzsébetnek nem született gyereke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1718471707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása