Artúr filmélményei

A new york-i metró (1905)

2019. május 04. 17:44 - Liberális Artúr

Rendezte: Billy Bitzer
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1905, Egyesült Államok
Hossz: kb. 6 perc
IMDB:
5,8
Ajánlott írás
: https://www.filmpreservation.org/preserved-films/screening-room/t1-interior-new-york-subway-1905
Műsoron: -

Előzmények: Amerikában a filmtechnológiát Dickson dolgozta ki Edison feltalálóműhelyében, majd később kivált és saját céget alapított. Nála kezdett dolgozni Griffith későbbi állandó partnere, Bitzer. Ez alkalommal egy újabb aktualitást láthatunk tőle az 1904-ben, pár hónapja megnyitott new yorki metróról.

A film: Aktualitás lévén sokat elmondani róla nem lehet, ráadásul a nagyrészében csak az előttünk haladó metró hátulját látjuk az alagútban, ami egy eléggé ingerszegény környezet. Annál izgibb, amikor a végén láthatunk egy emberekkel teli megállót is korabeli ruhákban. Az érdekessége a filmnek, hogy már előrevetíti a kreatívan alkalmazkodó operatőri munkát: itt ugyanis egyszerre három metrót kellett együttmozgatni a felvétel érdekében. Értelemszerűen az egyik a felvevő, a másik a felvett kocsi volt, de volt egy harmadik is, aminek a világítást kellett biztosítania. Amikor egy kanyarban előkerül, kicsit beláthatunk a filmkészítés kulisszái mögé.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2114802716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása