Artúr filmélményei

Westinghouse Works (1904)

2024. október 17. 21:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Billy Bitzer
Műfaj:
néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1904, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB:
5,3
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Amerika úttörői filmesei Edison és csapata volt, akik ugye részben más üzleti modellben gondolkodtak, mint az európaiak, de ettől függetlenül ők is aktualitásokkal, egzotikumokkal kezdtek. A fejlesztés oroszlánrészét William K. Dickson végezte el, aki végül 1895-ben saját céget alapított. E cég alkalmazottja volt Billy Bitzer (1872-1944) is, aki vetítőként kezdte, majd Dickson cégénél tanulta ki az operatőrködést. 1908-tól dolgozik együtt Griffith-tel, innentől kezdve az összes filmjét ő fényképezte, beleértve a nagy klasszikusait. Első filmjei aktualitások.

A film: A sorozat egy részével már találkoztunk korábban, ez volt a Panorama View, Street Car Motor Room (1904), amiben felül haladó, madártávlatból láthattuk egy gyár részletét, és a nézőpont miatt viszonylag izgalmasnak találtam akkor öt éve. Ez most sem változott, a 21 aktualitás vizuálisan legérdekesebb részei ezek a beállítások, illetve nekem mindig tetszett az izzó, folyékony fém, és ilyen is van benne. Az egyik film arról szól, ahogy vonattal elmegyünk a gyárba, ezek az útifilmek is érdekesek, ha látunk embereket, de itt külvárosi részeken haladtunk át. Állítólag itt használtak először kameradarukat. Beszédes, hogy feketéket nem láttam benne, és munkavédelmis ismerőssel ne nézzük, mert szívrohamot kap. A Westinghouse céget egyébként a német felmenőkkel bíró George Westinghouse (1846-1914), a légnyomásos fék feltalálója alapította 1869-ben, Wabtec néven ma is létezik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7918706938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása