Artúr filmélményei

Négyszáz csapás (1959)

2015. április 08. 22:03 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Truffaut, Francois
Műfaj:
Dráma
Főbb szereplők:
Jean-Pierre Leaud,

Megjelenés: 1959, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/i89oN8v7RdY
Ajánlott írás:
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/negyszaz-csapas-les-quatre-cents-coups/movie-1816

Tartalom

Antoine (Jean-Pierre Léaud) kiskamasz, ennek megfelelően pedig nem a legjobb a magatartása. (Erre utal a film címe is, ez a francia kifejezés kb. annyit tesz: rosszalkodás.) Előbb az iskolában kerül bajba - akár megérdemelten, akár nem -, majd a szüleinél, végül a hatóságokkal is meggyűlik a dolga.

A francia új hullám egyik első filmje ez, ennek egyik legfontosabb jellemzője pedig a szerzőiség, azaz a film a rendező szerzeménye. Truffaut esetében ez azt jelentette, hogy a film erősen önéletrajzi ihletésű. Tekinthettjük kiállásnak a gyerekek mellett és korrajznak is egy gyerek szemszögéből. A szülőknek nincs idejük és kedvük a gyerekükkel foglalkozni, az állam pedig szintén csak elvárásokat támaszt. A film vége azonban nem egyértelmű - illetve valószínűleg mindenki más-más következtetést von le belőle attól függően, hogy mit lát a főszereplő arcán az utolső képen.

Megvalósítás

Az új hullám elvileg meghirdette az elszakadást is a klisés megoldásoktól, de én kevés olyan dolgot fedeztem fel, ami ezt alátámasztotta volna. Volt benne ugyan pár érdekesebb kép, de nem ezek jellemezték a filmet.

Legszórakoztatóbb azt volt nézni, amikor egy bábelőadáson kisgyerekek arcát pásztázta a kamera, figyelve a megdöbbenésüket, örömüket. Ilyen őszinte arcokat egy színész se fog tudni soha eljátszani. Nem hiszem, hogy hatásvadászat miatt játszottak gyerekek a filmben, de mégis az ő ártatlanságuk miatt lett a film szinte lírai, és a nem túl kedélyes alaphangulat ellenére is inkább bájos a történet.

Élmény

Truffaut első filmje kedves történet. Esküszöm, hogy nem emlékeztem, de épp azt akartam írni, hogy bátran ajánlom kiskamaszoknak megtekintésre, bizonyára könnyen azonosulni tudnak a szereplővel és érzéseivel, noha a film nem szerepel azon listán, amelyet a kritikusok erősen ajánlanak a 14 éven aluliaknak. Miután rákerestem a listára, kiderült, hogy tévedtem, és szerepel rajta...

Érdekességek

- Truffaut játszott Spielberg Harmadik típusú találkozás  filmjében
- Lehet nincs köze hozzá, de Hitchock-rajongóként Truffaut is cameózott szinte minden filmjében, így itt is.
- Az anyát alakító színésznő később még játszott az Amélie csodálatos életében is.
- A csak pár pillanatra feltűnő Jeanne Moreau is több más ismert filmben is játszott, legutóbb az Igazából szerelemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8012699511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása